Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
x

ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ - ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Κονδύλια ύψους μεγαλύτερου του 1 δισ. ευρώ, θα διοχετευτούν στη Δυτικής Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης - Αναλυτικά οι διαδικασίες.

Τις κατευθύνσεις του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης παρουσίασε την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στο Αμφιθέατρο του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης,  παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεωργίου Κασαπίδη, Βουλευτών, Θεματικών και Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της Π.Ε. Κοζάνης, φορέων, Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, κονδύλια ύψους μεγαλύτερου του 1 δισ. ευρώ, θα διοχετευτούν στη Δυτικής Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ενώ αναμένεται και ποσοστό 10% επιπλέον ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δυτική Μακεδονία, μετά από πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή. Τον Σεπτέμβριο θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Συγχρόνως, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, προχωρούν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση 100 χιλιάδων στρεμμάτων από τη ΔΕΗ προς τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις για διάφορες χρήσεις. Επιπλέον, το Υπουργείο εξασφάλισε 7.000 στρέμματα αδιατάρακτης επιφάνειας, κατάλληλα για την υποδοχή επενδύσεων.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 63% από το 1,6 δισ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, που αναλογεί σε 1,026 δισ. ευρώ, θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία. Από αυτά, τα 544,120 εκατομμύρια θα είναι για την Ενίσχυση και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας και σε Υφιστάμενες Επιχειρήσεις, τα 226,857 εκατομμύρια για την Εργασιακή Μετάβαση και την Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, τα 152,713 εκατομμύρια για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Κλιματική Ουδετερότητα, τα 46 εκατομμύρια για την Αναπροσαρμογή Χρήσεων Γης και την Κυκλική Οικονομία, τα 16 εκατομμύρια για τις Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Μικρής Κλίμακας και τις Ευφυείς Κοινότητες και τα 40,998 εκατομμύρια για Τεχνική Βοήθεια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ