Skip to main content

Πεσκόφ: Δεν αποκλείεται θανατική ποινή στους Αμερικανούς που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι δύο Αμερικανοί πολίτες, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή της θανατικής ποινής στους δύο Αμερικανούς που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία διεμήνυσε σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι Αμερικανοί πολίτες, που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία, υπόκεινται σε δικαστικές αποφάσεις, ανακοίνωσε.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, διότι αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα δικαστήρια. Δεν σχολιάζουμε ποτέ πάνω σε αυτές και δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε σε δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δικαστούν σε έδαφος φιλορώσων αυτονομιστών και να καταδικαστούν σε θάνατο.

«Μιλάμε για μισθοφόρους που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικού μας προσωπικού. Κι όχι μόνο το δικό μας, αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τώρα οι δύο Αμερικανοί πολίτες, υποστήριξε εξάλλου ο Πεσκόφ, αφού οι οικογένειές τους είπαν ότι αυτοί δεν έχουν επιστρέψει από αποστολή στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Χθες, Δευτέρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι μισθοφόροι και δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση της Γενεύης καθώς δεν ανήκουν σε τακτικά στρατεύματα και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομαζόταν, ότι οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται τώρα στην υποστηριζόμενη από τους Ρώσους αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί και ο 27χρονος Άντι Χουέν και ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούκι --και οι δύο από την Αλαμπάμα- βρίσκονται όντως στο Ντονέτσκ, θα υπάρξουν φόβοι ότι μπορεί να τους απαγγελθούν κατηγορίες στο έδαφος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι Βρετανοί Σον Πίνερ και Έιντεν Άσλιν και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών του Ντονέτσκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού αιχμαλωτίσθηκαν καθώς πολεμούσαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή του Interfax όσον αφορά τον τόπο όπου βρίσκονται οι δύο Αμερικανοί. Μια εκπρόσωπος της φιλορωσικής ΛΔ Ντονέτσκ αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει.

Αν και η Ρωσία δεν εκτελεί τις θανατικές καταδίκες, οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωριστεί μόνον από τη Μόσχα, περιλαμβάνουν τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους.

Συγγενείς των δύο Αμερικανών πολιτών δήλωσαν ότι δεν είναι μισθοφόροι και ότι ταξίδεψαν στην Ουκρανία ως εθελοντές τον Απρίλιο για να βοηθήσουν στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δύο άνδρες είπαν σε συγγενείς τους στις 8 Ιουνίου ότι πήγαιναν σε μια αποστολή και ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν επαφή μαζί τους για μία με δύο μέρες. Μέλη των οικογενειών τους είπαν επίσης ότι αργότερα έμαθαν πως αυτοί βρισκόντουσαν στην περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία συνορεύει με το Ντονέτσκ.

Η Λόις Ντρούκι, η μητέρα του Αλεξάντερ, είπε επίσης: "Ο Άλεξ δεν πήγε με στρατιωτική ιδιότητα. Πήγε ως πολίτης με στρατιωτική εκπαίδευση".

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο των δύο Αμερικανών πολιτών, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για «μισθοφόρους».