Skip to main content

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Οι τιμές αναφοράς του πετρελαίου, οι οποίες είχαν μειωθεί πολύ την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται πως ανέκαμψαν σύντομα τη Δευτέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν σήμερα το ράλι τους, εν μέσω ανάκαμψης των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά η αύξησή τους συγκρατήθηκε από τις ανησυχίες για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωναν άνοδο 70 σεντς ή 1,8% στα 39,67 δολάρια το βαρέλι στις 10.45 (ώρα Ελλάδας), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για το αμερικανικό αργό (WTI) αυξάνονταν 78 σεντς ή 2,1% στα 37,59 δολάρια. Και οι δύο τιμές αναφοράς είχαν κέρδη σχεδόν 3% τη Δευτέρα.

«Το άλμα (των τιμών) φέρει τη σφραγίδα μίας μαζικής, λογικής και αναπόφευκτης κάλυψης ανοιχτών θέσεων πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε στέλεχος πετρελαϊκής χρηματιστηριακής εταιρείας. «Θα ήταν πειρασμός να συμπεράνει κανείς ότι η ανάκαμψη από τη βουτιά της περασμένης εβδομάδας είναι τώρα σε κίνηση, αλλά αυτό απλά δεν είναι ένα εύλογο σενάριο», πρόσθεσε.

Η Ιταλία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον έλεγχο της COVID-19, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο και επιβάλλοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία τη νύχτα, οι οποίοι θα μειώσουν τη ζήτηση για καύσιμα. Οι τιμές αναφοράς του πετρελαίου, οι οποίες είχαν μειωθεί πολύ την περασμένη εβδομάδα, ανέκαμψαν σύντομα τη Δευτέρα μετά τις συζητήσεις που είχε ο Ρώσος υπουργός πετρελαίου με εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες για ενδεχόμενη επέκταση των περιορισμών όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία, έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο για να στηρίξουν τις τιμές, με τη μείωση να φτάνει τα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.