Skip to main content

Πέτσας από Θέρμη:Ανοιχτό ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από τη Θέρμη υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών να περιλάβει και τους εκπαιδευτικούς, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σε σύσκεψη στον δήμο Θέρμης.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, σε όλες τις επισκέψεις τις οποίες έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες σε δήμους ανά την Επικράτεια, σχεδόν οι πάντες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων, έχουν θέσει αυτό το ζήτημα, ενόψει της έναρξης της επόμενης σχολικής περιόδου, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το θέμα αγγίζει και πολλούς δήμους οι οποίοι λειτουργούν καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δομές όπου απασχολούν διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών και στις οποίες προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες παιδιά.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στον δήμο Θέρμης «το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και των εκπαιδευτικών, είναι πολύ πιο προωθημένο στην κοινωνία, απ' ότι στο πολιτικό σύστημα ή και στα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις, φυσικά πολύ πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της σύσκεψης ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης. "Επιδίωξή μας", είπε, "είναι ένα επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα να γίνει ακόμη καλύτερο. Στόχος μας, της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων είναι να βρούμε τους τρόπους για να πείσουμε κάθε δημότη προκειμένου να πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Να προσεγγίσουμε και να πείσουμε όσους ακόμη διστάζουν ή είναι αναβλητικοί, ώστε να πάρουμε μια ώρα αρχύτερα πίσω την κανονικότητα που έχουμε χάσει. Οι δράσεις που σχεδιάζουμε θα αφορούν ενημέρωση των πολιτών με κάθε τρόπο, διαδικτυακή, με αφίσες, με φυλλάδια. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές με όποιο τρόπο χρειαστεί, με κινητές μονάδες, ώστε το εμβόλιο να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη". Ο κ. Πέτσας κάλεσε επίσης "να μην παρασυρόμαστε σε κομματικοποιήσεις στο θέμα του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αντιπολίτευση, βοηθά την Ελλάδα".

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι "το μήνυμα που φεύγει από δω είναι ότι θα προσπαθήσουμε από κοινού για το καλό της χώρας να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν. Γιατί είναι ίσως το μόνο και το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Θα συμβάλλουμε ως αυτοδιοίκηση με όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να πετύχουμε το στόχο μας. Να πείσουμε δηλαδή όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες ή φοβίες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν".

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, αντιδήμαρχοι και στελέχη του δήμου Θέρμης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων κ.ά. Ο κ. Μασούτης είπε ότι το ΕΒΕΘ θα παρακινήσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην επικοινωνιακή καμπάνια με αφίσες και φυλλάδια και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός με όλα τα Επιμελητήρια ανά την Επικράτεια. Ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο διοργάνωσε δωρεάν rapid test για όλα τα μέλη του, ενώ έκανε δωρεά 100.000 ευρώ για ενίσχυση του εξοπλισμού στο ΑΧΕΠΑ "και θα κάνουμε κάτι ανάλογο και για άλλα νοσοκομεία".

Ενημερώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό ο δήμαρχος Θέρμης είπε ότι στο Κέντρο Υγείας Θέρμης έως και τις 13 Ιουλίου είχαν γίνει 38.649 εμβολιασμοί, σε ένα δήμο στον οποίο ο συνολικός του πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 53.000. Τόνισε πως ο δήμος Θέρμης είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συγκρότησε και λειτουργεί Κέντρο Διαχείρισης COVID το οποίο συντονίζει όλες τις δράσεις του δήμου οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία, βοηθώντας εκατοντάδες πολίτες. Επίσης είπε πως ο δήμος έκανε 1.600 τεστ covid στους δημοτικούς υπαλλήλους από τα οποία θετικά ήταν μόλις τα 14 (ποσοστό 0,87%), "απόδειξη ότι τα μέτρα τα οποία έλαβε ο δήμος για την προστασία των υπαλλήλων του είχαν αποτέλεσμα", ενώ έγιναν και 104 απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις δομές (σχολεία κ.λπ.) κάθε φορά που υπήρχε κρούσμα covid-19. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχουν γίνει έως τώρα περισσότερα από 20.000 δωρεάν τεστ για τους κατοίκους του δήμου.

Σε κατ' ιδία συνάντηση που είχαν ο κ. Πέτσας με τον κ. Παπαδόπουλο, συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν το δήμο. Ο δήμαρχος Θέρμης έθεσε ως επιτακτικό το ζήτημα της υλοποίησης του έργου της παρόδιας κυκλοφορίας εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, ζητώντας το έργο αυτό να ενταχθεί σε αυτά τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα ζήτησε την άμεση πρόσληψη τεχνικού προσωπικού στους δήμους προκειμένου να μπορούν να ετοιμάσουν μελέτες για να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.