Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση μετά από 45 χρόνια για 400 οικογένειες στα Μετέωρα

Οριστική λύση ήρθε ύστερα από 45 χρόνια, για 400 οικογένειες στα Μετέωρα του δήμου Παύλου Μελά, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών

Οριστική λύση, ύστερα από 45 χρόνια, για 400 οικογένειες στα Μετέωρα του δήμου Παύλου Μελά, δίνει ο νόμος που ψηφίστηκε και παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης, έναντι τιμήματος, άρτιων οικοπέδων σε πολίτες για να νομιμοποιήσουν την κατοχή και την ανέγερση πρώτης κατοικίας, όπως υπογράμμισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ύστερα από τη σύσκεψη που είχαν στο δημαρχείο.

«Λύσαμε ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε για δεκαετίες τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων, με έναν τρόπο. Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης συνέβαλαν σε αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Ταγαράς, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε σε συνεργασία με τον δήμο και χτίζοντας πάνω στην καλή δουλειά και την προετοιμασία που είχε γίνει από τον Σταύρο Καλαφάτη εδώ και αρκετά χρόνια, να μπορέσουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που δίνει μια οριστική λύση συνταγματικά σωστή και υπηρεσιακά έτοιμη να δρομολογηθεί άμεσα. Ο νόμος είναι το άρθρο 95 του 4864 του 2021 και δείχνει ότι όπου υπάρχει καλή συνεργασία, φαίνεται το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Το 2014, ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έβαλα τις βάσεις για να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της περιοχής των Μετεώρων, να σταματήσει η ταλαιπωρία 400 οικογενειών εδώ και 45 και πλέον χρόνων. Με την καθοριστική συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα δίνεται οριστική λύση και η παρουσία μας εδώ ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και δίνει οριστική λύση για να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

«Ό,τι υποσχεθήκατε το κάνατε», είπε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και συνέχισε: «Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στον δήμο ο κ. Πέτσας. Την προηγούμενη φορά είχε υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του κτηρίου Α2 μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά με περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ και να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πενήντα χρόνια την κοινωνία των Μετεώρων της Πολίχνης. Και στα δύο ανταποκρίθηκε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την επίσκεψή του, δόθηκαν λύσεις και στα δύο αυτά θέματα».

Την ικανοποίησή του για τη λύση που δόθηκε εξέφρασε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις 400 οικογένειες καθώς το σπίτι του καθενός είναι η «κατ' οίκον εκκλησία», και συνέδεσε το γεγονός με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μετά την έγκριση 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το εμβληματικό κτήριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στην πρώτη συνάντηση της 16ης Οκτωβρίου 2021, ανακοινώθηκαν από τον κύριο Πέτσα η ένταξη στο πρόγραμμα των έργων «Χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης», ύψους 1,81 εκατομμυρίων ευρώ και «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», ύψους περίπου 146.000 ευρώ. Σχετικά με το έργο «Ψηφιακή Σύγκλιση», ύψους 1,51 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει 5 υποέργα, ανακοινώθηκε ότι είναι σε φάση τελικής αξιολόγησης.

Aκολούθως o δήμαρχος ενημέρωσε τον υφυπουργό και ζήτησε τη συνδρομή του για τη χρηματοδότηση του έργου της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της οδού Λεωφόρου Στρατού στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά.

Η συγκεκριμένη κεντρική οδός συνδέει τις τρεις Δημοτικές Ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας και την οδό Λαγκαδά με τον κόμβο της Περιφερειακής και τα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομών που βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων και των διερχόμενων πολιτών. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση δικτύων ρεύματος, την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και ασφαλτοστρώσεις – διαμορφώσεις πεζόδρομων με ενεργειακά πρότυπα, φυτεύσεις κτλ.

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο άδικο τέλος ταφής που επιβάλλεται στους δήμους με τον Νόμο 4819/2021 και τους στραγγαλίζει οικονομικά για να λάβει την απάντηση του κυρίου Πέτσα ότι εξετάζεται ο τρόπος για να καλυφθεί μέρος του κόστος από κρατική χρηματοδότηση και να εφαρμοστεί μελλοντικά όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες υποδομές.

Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης έθεσε και το θέμα των σχολικών καθαριστριών που μετά τις φετινές περικοπές προβλέπει για τον Δήμο Παύλου Μελά, μόλις 95 εργαζόμενους – εργαζόμενες και μάλιστα με μειωμένο ωράριο!

Τέλος, συζητήθηκαν τα χρόνια ζητήματα των παλιών καπνομάγαζων της Σταυρούπολης και του κλειστού γυμναστηρίου της Άρσης Βαρών στο ΕΑΚ Σταυρούπολης, που παραμένουν αναξιοποίητα.

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με την οποία ο κύριος Πέτσας ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Χαλκιδική, Δήμος Παύλου Μελά), ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε τα εξής:

«Χαράξαμε έναν δρόμο δημιουργικό για την πόλη μας που τον διανύουμε με γρήγορους ρυθμούς, πολλή δουλειά και θετικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας. Έχουμε γνώση, εμπειρία και πάθος να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για μεγάλα αναπτυξιακά έργα με κορωνίδα το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά αλλά και πολλές παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας που βελτιώνουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στον Δήμο Παύλου Μελά. Σε αυτή την πορεία μας επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε τους στόχους μας με συνεργασίες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και με την Κεντρική Διοίκηση του κράτους.

Οι νέες εντάξεις τριών έργων και οκτώ υποέργων που ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Πέτσας, αλλά και η πρόσφατη υλοποίηση της προαναγγελίας του ότι θα συνδράμει στην οριστική επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων στα Μετέωρα, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με βήματα σταθερά την πορεία μας για το σήμερα και το αύριο της πόλης μας και των κατοίκων της».