Skip to main content

Πέτσας: Δεν θα λάβουν φέτος οικονομική ενίσχυση οι εφημερίδες

Το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος για τις εφημερίδες θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020.

Νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου από το 2020 προανήγγειλε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τη σημερινή «γόνιμη και ουσιαστική» συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Ωστόσο, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν «οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση».

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων, «που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».

Το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος για τις εφημερίδες θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κληθούν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς, «ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».