Τρίτη 2 Μαρτίου 2021
x

ΠΕΤΣΑΣ: ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορούν να επιταχυνθούν για να έρθουν αλλαγές στην Κεντρική Μακεδονία συζητήθηκαν σε σύσκεψη Πέτσα-ΠΕΔΚΜ.

Τα θέματα που σχετίζονται με τον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με τον προεδρείο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε δύο βασικά θέματα, τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και τον αναπτυξιακό της ρόλο. Και στα δύο θέματα βρήκα ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν δρομολογημένα έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, να εμπλουτίσουν άλλα και να χαράξουν νέες διαδρομές», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Πέτσας, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και το Φιλόδημος 11, έργα τοπικού ενδιαφέροντος, τα οποία, όπως είπε αλλάζουν τη ζωή των πολιτών, από την ύδρευση και την έξυπνη πόλη, μέχρι την ανακύκλωση. Όπως είπε, συζητήθηκαν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορούν να επιταχυνθούν «για να έχουμε μια γρήγορη απορρόφηση που γρήγορα θα φανεί σε κάθε πολίτη η αλλαγή».

«Οι δημότες σήμερα δεν κοιτούν ψηλά για να δουν μεγάλα κτήρια να στεγάζουν διοικητήρια, αλλά κοιτούν χαμηλά για να δουν τις λακκούβες, τα σκουπίδια, να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται κι έχουν απαιτήσεις από τους δήμους και φυσικά από μας, γιατί όλοι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήλωσε: «Διατρέξαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης και την μετεξέλιξή της σε μία αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων και τις smart τεχνολογίες, που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση και την περαιτέρω εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου της, τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτικής προστασίας και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ ουσιαστικά για τις τοπικές κοινωνίες, όπως το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς». Μάλιστα, ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε πως η συνάντηση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς, όπως είπε, μία εθιμοτυπική συνάντηση αποδείχτηκε πολύ ουσιαστική, γιατί ο κ. Πέτσας έδειξε βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως οι δήμαρχοι είναι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των ανησυχιών και των αναγκών των πολιτών, γι’ αυτό και ο διάλογος ο οποίος προηγήθηκε ήταν πολύ ουσιαστικός. «Οι δήμαρχοι λειτουργούν ως καταλύτες και ως καλοί αγωγοί, ώστε μέσα από ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας να μπορέσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, να ενισχύσει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο να επιλυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών», επισήμανε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ