Skip to main content

Πέτσας: Ιστορικές ευθύνες της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία με Γαλλία

Ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τα προνόμια των εμβολιασμένων και τη στάση της χώρας προς την Τουρκία

Για την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία, εν όψει της ψήφισής της στη Βουλή αλλά και για το καθεστώς ελευθερίας των εμβολιασμένων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για μια ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία αλλά και για ιστορικές ευθύνες της αντιπολίτευσης αν ψηφίσει «όχι» στην ψηφοφορία.

«Προσοχή, βραχυπρόθεσμα, με την Τουρκία» - Η στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα

Παράλληλα ο κ. Πέτσας επέστησε την προσοχή όσον αφορά την Τουρκία, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμα πλαίσια όπως είπε, ενώ σχολίασε ως αίολα τα επιχειρήματα της γειτονικής χώρας περί αποστρατικοποίησης, όταν μάλιστα απειλούν συνεχώς κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά δήλωσε τα εξής: «Δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορούμε να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν το εκπέμπουμε αυτό με σαφήνεια και απόλυτη καθαρότητα θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Αν εμφανιστούμε διαλλακτικοί σε τέτοια θέματα τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα, για αυτό συνεχίζουμε με αυτή την στρατηγική επιλογή»

Τα τρια σημεία «κλειδία» της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της συμφωνίας με την Γαλλία, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας για τρεις λόγους:

-Αναβάθμιση στο επιχηρεισιακό πεδίο για το ναυτικό
-Απόκτηση Ραφάλ
-Γενική αναβάθμιση της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τι είπε για την διαγραφή Μπογδάνου και την παρέμβαση Δένδια

Σχετικά με την υπόθεση διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό προκάλεσε  απόπροσανατολισμό της όλης συζήτησης για την συμφωνία, τονίζοντας πως «πρέπει να εστιάσουμε όλοι στα θετικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας και να αφήσουμε τα μικροκομματικά ζητήματα».

Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του Νίκου Δένδια στην Βουλή σε απάντηση των όσων είπε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δήλωσε ότι «όταν βρίσκεται ένας υπουργός στα έδρανα της Βουλής και τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα ευρύτερης κυβερνητικής πολιτική όχι μόνο μπορεί αλλά και οφείλει να πάρει τον λόγο.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο πειθούς για την πανδημία»

Αναφορικά με το καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην εστίαση, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας εκτίμα ότι αυτό θα αποτελέσει έναν τρόπο για να πειστούν οι αναποφάσιστοι, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με κάτι άλλο : ότι ο εμβολιασμένος, σταδιακά, αποκτά όλες τις ελευθερίες που είχε πριν.

«Όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα εργαλεία πειθούς, όταν έχουμε καθημερινά ατράνταχτα στοιχεία (9/10 ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ) τότε δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για την πειθώ», σχολίασε έπειτα για τους διστακτικούς απέναντι στον εμβολιασμό.