Skip to main content

Πέτσας: Θα γίνει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα είναι μεγάλη

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει.

Ανατριχιαστική χαρακτήρισε τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να ελέγξει όλους τους αρμούς της εξουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. "Θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης", ανέφερε.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Για τις δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

Ήταν μια ανατριχιαστική δήλωση αυτή, η οποία έγινε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατ’  αρχάς, το γεγονός ότι χρειάζεται μέσα σε 24 ώρες να έρθει να διευκρινίσει ή να πει τι εννοούσε, είναι πολύ προβληματικό. Γιατί αυτό, ξέρετε, δεν είναι στις παρυφές της συζήτησης. Είναι στον πυρήνα της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αμφισβητείται το Σύνταγμά μας, το οποίο προβλέπει ξεκάθαρα διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία θεμελιώνεται όλο το σύγχρονο κράτος Δικαίου και στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης. Γιατί, λίγο έως πολύ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει να ελέγξει όλους τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας.

O κ. Τσίπρας, μπροστά τα εσωκομματικά του ζητήματα, προσπάθησε να στείλει την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι φταίνε και δεν τα κατάφερε τόσο καλά η Κυβέρνησή του. Δεν έκανε κανένα απολογισμό στην ουσία. Ήταν ένας δήθεν απολογισμός αυτός τον οποίο είδαμε. Αλλά -επαναλαμβάνω- ότι είναι πολύ προβληματικό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έχει τέτοιες αντιλήψεις για το πώς θέλει να ελέγξει όλες τις πτυχές της εξουσίας και της δημόσιας ζωής, είτε αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη, είτε αφορά τα Μ.Μ.Ε., είτε αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Και, δυστυχώς, είδαμε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ότι προσπάθησε να τα ελέγξει όλα αυτά. Η ιστορία περιλαμβάνει και το κανάλι, στο οποίο είμαστε, αν μιλάμε για τα θέματα ελέγχου της εξουσίας, όπως είναι τα Μ.Μ.Ε.. Και εγώ χαίρομαι πραγματικά που επί των δικών μου ημερών, ως υπεύθυνου Υπουργού για τα θέματα αυτά, ανοίγουν κανάλια και δεν κλείνουν.

Για μεταναστευτικό

Ένας κατατρεγμένος πρόσφυγας πάντα βρίσκει μια ανοιχτή αγκαλιά και στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, όχι από κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά από οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έρχονται μαζικά από την Τουρκία και από άλλες χώρες στις πύλες εισόδου, είτε είναι η Ιταλία είτε είναι η Ισπανία. Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν υπάρχει χώρος για τους οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα. Αντίθετα τους πρόσφυγες, φροντίζουμε να τους προστατεύουμε. Βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Ενώ το 2015, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια καθαρά προσφυγική κρίση, αυτή μετεξελίχθηκε και τώρα μιλάμε για μεταναστευτικές κυρίως ροές και όχι προσφυγικές.

Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου διέπονται τώρα από το νέο νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου. Και όπως αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης, σε 24 ημέρες θα υπάρχει ολοκλήρωση της αρχικής αίτησης. Μετά, υπάρχουν οι διαδικασίες των προσφυγών, αλλά και αυτές τις επιταχύνουμε με άλλους 500 δικηγόρους. Έτσι ώστε μέσα σε δύο-τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και της αρχικής αίτησης και της εξέτασης της προσφυγής και όσοι δικαιούνται άσυλο να φύγουν δυτικά, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να φύγουν ανατολικά, δηλαδή προς την Τουρκία.

Στα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν επιστραφεί μόνο 1.806. Αυτό, καταλαβαίνουμε όλοι, ήταν κυρίως μια ιδεολογική προσέγγιση εναντίον των επιστροφών και όχι ένα πρακτικό ζήτημα. Και γι’ αυτό μας εγκαλούν και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, ότι δεν εφαρμόσαμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας στο σκέλος των επιστροφών. Από την άλλη  οι Τούρκοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν, για να ελέγξουν τα δίκτυα των διακινητών στα σύνορά τους, είτε στα παράλια είτε στην ενδοχώρα. Είμαστε αισιόδοξοι. Κάθε Παρασκευή γίνονται επιστροφές. Προσπαθούμε να φτάσουμε το στόχο που έχουμε βάλει, δηλαδή 200 επιστροφές την εβδομάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Έχουμε άριστες σχέσεις με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους. Έγινε και θα γίνει ξανά νέα συνάντηση. Τι κάνουμε σε αυτές τις συναντήσεις; Βάζουμε κάτω όλο το σχέδιο της Κυβέρνησης και το σχέδιο δεν είναι μόνο οι κλειστές δομές. Είναι τα ζητήματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, στα οποία συμφωνούμε απόλυτα με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Είναι τα ζητήματα επιτάχυνσης του ασύλου, στα οποία επίσης συμφωνούμε. Είναι τα ζητήματα των επιστροφών, που επίσης συμφωνούμε. Είναι τα αντισταθμιστικά, τα οποία προσφέρουμε μέσω του προγράμματος "Αλληλεγγύη" στις τοπικές κοινωνίες. Είναι τα ζητήματα υποδομών, παιδείας, υγείας. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα των θεμάτων που συζητάμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να τα συζητάμε.  Έχουμε καλή σχέση και αυτή η σχέση θα συνεχιστεί, γιατί είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.

Η κατεύθυνση του σχεδίου λέει φύλαξη των συνόρων. Διαφωνεί κάποιος με αυτό; Δεν είδα στις μετρήσεις να διαφωνεί κάποιος. Λέει επιτάχυνση του ασύλου και επιστροφές. Ούτε σε αυτό υπάρχει διαφωνία. Στις κλειστές δομές επίσης δεν υπάρχει διαφωνία. Άρα, στην κατεύθυνση του σχεδίου δεν διαφωνεί κανείς. Στην ταχύτητα, αν θέλετε να πούμε αν υπήρχαν καθυστερήσεις, φυσικά να το συζητήσουμε αυτό το θέμα. Η αποσυμφόρηση των νησιών έχει διάφορες πτυχές. Η μία  πτυχή είναι, οι άνθρωποι που είναι εκεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, η οποία δεν εξετάστηκε επί χρόνια. Πρέπει να εξεταστεί. Αν, λοιπόν, δικαιωθεί, φεύγει δυτικά. Επομένως, είναι μία βαλβίδα αποσυμφόρησης. Η άλλη βαλβίδα αποσυμφόρησης, είναι η επιστροφή. Δεν δικαιούται κανείς άσυλο, επιστρέφει ανατολικά. Και η τρίτη βαλβίδα αποσυμφόρησης, είναι η μεταφορά στην ενδοχώρα. Έχουν γίνει μεταφορές στην ενδοχώρα, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Συνεχίζονται και γίνονται και κάποιες στις αρχές της χρονιάς. Θα είμαστε σε θέση, το επόμενο διάστημα, να δούμε αν θα χρειαστεί και πότε θα χρειαστεί περαιτέρω αποσυμφόρηση.

Για οικονομία

Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στον δημόσιο διάλογο μια πολύ σημαντική φράση: ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Άρα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση, για παράδειγμα, της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. Θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έρθει πιο κοντά η κατάργηση. Θα γίνει μάλλον προς το δεύτερο εξάμηνο, γιατί πρέπει να ξέρουμε τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε  και θα το ξέρουμε από τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος έχουμε δεσμευτεί ότι θα αρχίσει η μείωσή του, με σκοπό να έχει καταργηθεί και αυτό μέχρι το τέλος της θητείας μας. Έχουμε δεσμευτεί, επίσης ότι θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/7/20.

Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από τρεις πηγές και το έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι. Για φέτος διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SNPs, των κερδών δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι μεγάλο ποσό αυτό, είναι περίπου 1,2 δισ.  Μιλάμε, επίσης, για μια αλλαγή της καταγραφής των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να εξαιρούνται από τον στόχο του πλεονάσματος. Σε συμφωνία με τους εταίρους μας, οι δαπάνες που γίνονται για το προσφυγικό -μεταναστευτικό να μην λαμβάνονται υπόψη στον στόχο του πλεονάσματος. Και τρίτη πηγή είναι ο λεγόμενος "μηχανισμός εξομάλυνσης", δηλαδή από την υπέρβαση του στόχου 3,5% που καταγράφηκε το 2019 -και πιστεύουμε ότι είναι αρκετή μεγάλη- ένα μέρος της ή το μεγαλύτερό της μέρος να χρησιμοποιηθεί το 2020 για μειώσεις φόρων, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους μας. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Για το 2021, έχουμε πει ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για τα "κόκκινα" δάνεια

Καλούμε όλους μέχρι 30 Απριλίου να μπουν στην πλατφόρμα να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, εφόσον νιώθουν ότι είναι αδύναμοι, ότι απειλείται η πρώτη τους κατοικία και δεν μπορούν να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Ας μπουν στην πλατφόρμα να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.