Skip to main content

Πέτσας: Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας για τη Λιβύη είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρα και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείο ΕΞωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας» εξηγώντας ότι η αποστολή του κειμένου από τουρκικής πλευράς «είναι μια γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ και γι' αυτό παίρνουμε τα μέτρα ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από εμάς νομικά τεκμηριωμένη».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Πέτσας απάντησε «κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε».

Παράλληλα παρατήρησε ότι «είναι αισθητά μειωμένες οι ροές των προσφύγων» αν και όπως σημείωσε «δεν θα ήθελα να το αποδώσω σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Περιμένουμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο για να δούμε αν πρόκειται για περιορισμό των ροών από την Τουρκία».