Skip to main content

Pfizer: Η Θεσσαλονίκη κοιτίδα καινοτομίας, νέων ταλέντων και επιστημόνων

Η HR Director της Pfizer Hellas μιλάει στη voria.gr για την ισχυρή εταιρική κουλτούρα της Pfizer καθώς και για τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη.

Για την ισχυρή εταιρική κουλτούρα της Pfizer Hellas αλλά και τη σημασία της σημαντικής επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη μιλάει σε συνέντευξή της στη Voria.gr η κα Ειρήνη Παγανοπούλου, HR Director της Pfizer Hellas σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ευκαιρία της κατάκτησης της πρώτης θέσης στην κατάταξη Great Place To Work Hellas για το 2021, στην κατηγορία των επιχειρήσεων με πάνω από 250 εργαζομένους.

Η κ. Παγανοπούλου, μάλιστα, αναφέρει ότι πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία η δεύτερη σημαντική επένδυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Εσωτερικών Υπηρεσιών & Λειτουργιών, που έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από επαγγελματίες στην Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. 

Πρόσφατα η Pfizer Hellas αναδείχθηκε ως η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Σε ποια κριτήρια στηρίχθηκε αυτή η διάκριση και τι σημαίνει για εσάς;

Πράγματι, η Pfizer Hellas διακρίθηκε φέτος ως η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διοργανώνεται από το Great Place to Work Hellas®, με την ακαδημαϊκή συνδρομή του ALBA Graduate Business School.

Πρόκειται για μια διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, γιατί βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος, η οποία εστιάζει σε πέντε διαστάσεις: αξιοπιστία, σεβασμός, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα. Πέρα, μάλιστα, από την παρουσίαση των εταιρικών πρακτικών, η κατάταξη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ανώνυμη αξιολόγηση των ίδιων των εργαζομένων.

Μας συγκινεί, λοιπόν, και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας αναγνωρίζουν όλα αυτά τα στοιχεία στο εργασιακό τους περιβάλλον, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπου όλοι αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, λόγω της πανδημίας.  Επιβεβαιώνει ότι, όλοι μαζί, έχουμε χτίσει μια ισχυρή κουλτούρα, στην οποία κυριαρχεί ο κοινός μας σκοπός, η αναγνώριση και η επιβράβευση, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης, η ειλικρινής επικοινωνία και η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στην κοινωνία.

Τι ρόλο έπαιξε αυτή η κουλτούρα στη διαχείριση των αλλαγών που επέβαλε η πανδημία; Πώς προσαρμόσατε το εργασιακό σας περιβάλλον στις νέες συνθήκες;

Στη διάρκεια της κρίσης, συνεχίσαμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τη συνεισφορά κάθε ενός και κάθε μιας από τους συναδέλφους μας. Και φροντίσαμε να παρέχουμε σε όλους τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Πριν από την πανδημία είχαμε εφαρμόσει την επιλογή για remote working ορισμένες μέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των πολιτικών μας για καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Υπήρχε, λοιπόν, μια σχετική εμπειρία και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Συνεχίσαμε, παρ’ όλα αυτά να καταγράφουμε και να καλύπτουμε άμεσα τυχόν πρόσθετες ανάγκες.

Πέρα, όμως, από τα τεχνικά ζητήματα, φροντίσαμε να είμαστε και συναισθηματικά δίπλα στους συναδέλφους μας, βοηθώντας τους να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ενισχύσαμε την εσωτερική επικοινωνία, προκειμένου να παρέχουμε πλήρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε το αίσθημα της «κοινότητας», ενώ εφαρμόσαμε και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα με σκοπό την υποστήριξη σε θέματα υγείας και ευεξίας.



Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη συνέχεια;

Με την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτή τη χρονιά, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προσέλκυση νέων ταλέντων, στην εκπαίδευση των εργαζόμενων με περισσότερες από 1.000 ώρες εκπαίδευσης ετησίως και στην παροχή ευκαιριών εξέλιξης.
Συνεχίζουμε να διευκολύνουμε και να ενισχύουμε διαρκώς τον ανοιχτό διάλογο εντός της εταιρείας, μέσα από ποικίλες δράσεις και κανάλια επικοινωνίας.
Συνεχίζουμε να «αγκαλιάζουμε» τη διαφορετικότητα και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον, όπου κάθε εργαζόμενος χωρίς καμία διάκριση, έχει την υποστήριξη και την ενθάρρυνση να προσφέρει, αξιοποιώντας τη δική του μοναδική του ματιά. Έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να εξελιχθεί επαγγελματικά και προσωπικά.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους ασθενείς και την κοινωνία, καθοδηγούμενοι πάντα από τις κοινές μας αξίες: Θάρρος, Αριστεία, Ισότιμη Αντιμετώπιση, Χαρά.

Πέρα από κορυφαίος εργοδότης, η Pfizer πρωταγωνιστεί αυτό το διάστημα και με δυο εμβληματικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, οι  οποίες έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ποια είναι η επίδραση που θα έχουν οι επενδύσεις σας, σε επίπεδο απασχόλησης;

Στη Pfizer πιστεύουμε ότι το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα από τα σπουδαιότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Κι αυτή την πίστη αποδεικνύουμε στην πράξη, με τις επενδύσεις μας.

Ήδη, στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας της Pfizer, στο οποίο  απασχολούνται 200+ επιστήμονες με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων σε αντικείμενα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η προηγμένη ανάλυση δεδομένων κ.ά. Παράλληλα, ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της επίσης στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη επένδυση της εταιρείας, με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Εσωτερικών Υπηρεσιών & Λειτουργιών, που έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από επαγγελματίες στην Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών θα παρέχει βέλτιστες εσωτερικές διοικητικές υπηρεσίες κεντρικά στην Pfizer (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσίες προμηθειών κ.ά.). Και οι δυο αυτές επενδύσεις αποτελούν τμήμα του παγκόσμιου οργανισμού της Pfizer και δίνουν τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να  εργαστούν σε ένα διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τις δυο αυτές επενδύσεις δεν έγινε τυχαία. Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κοιτίδα καινοτομίας, συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κοινότητα,  ενώ ξεχωρίζει για τα νέα ταλέντα που έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία. Παράλληλα, διαθέτει κομβική γεωγραφική θέση όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός, ότι  η Θεσσαλονίκη μπορεί πλέον να προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό που σε συνδυασμό με τα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία, τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.