Skip to main content

Ανοίγουν πύλες Philoxenia και Hotelia - Ο τουρισμός αντιστέκεται στον κορωνοϊό

Ανοίγουν τις πύλες τους αύριο, Παρασκευή - Πλήθος εκδηλώσεων και τουριστικό συνέδριο στο επίκεντρο των Philoxenia και Hotelia

Αισιόδοξο μήνυμα πως ο ελληνικός τουρισμός ανθίσταται στον κορωνοϊό στέλνουν οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο.

Μάλιστα παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε οι δύο εκθέσεις καταδεικνύουν την εξωστρέφεια τους καθώς θα φιλοξενήσουν εκθέτες από 12 χώρες, θα πραγματοποιηθούν 2.500 προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ hosted buyers, τουριστικό συνέδριο καθώς και σειρά εκδηλώσεων. Τιμώμενος δήμος είναι η Επίδαυρος, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της δημοφιλίας της είναι το γεγονός πως οι αναγνώστες του Guardian, τον Απρίλιο του 2020, την ψήφισαν ως τον πρώτο προορισμό που θέλουν να επισκεφτούν μετά την πρώτη καραντίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι hosted buyers ξεπερνούν τους 70 με φυσική παρουσία από 27 χώρες, ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις ομαδικών αποστολών εμπορικών επισκεπτών.

Οι εκθέτες σε Philoxenia και Hotelia προσεγγίζουν τους 235 από 12 χώρες και ειδικότερα προέρχονται από Ελλάδα, Πολωνία, Κύπρο, Αρμενία, Πορτογαλία, Βιετνάμ, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο, Ιορδανία, Ιράκ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των Philoxenia και Hotelia, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε πως οι συμμετοχές είναι μειωμένες κατά περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, προ covid 19.

Tη σημασία της επιστροφής της Philoxenia και Hotelia στο τουριστικό γίγνεσθαι, επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας πως οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και μέσα στην πανδημία, απέδειξαν ότι ο «τουρισμός αποτελεί δύναμη επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας». Όπως είπε τα έσοδα των 10 δισ. ευρώ να είναι πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ οι τουρίστες ξεπερνούν τα 11 εκατ. στο δεκάμηνο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Χαλκιδική τονίζοντας  πως πέτυχε έσοδα αυξημένα κατά 250%  έναντι της περσινής, ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.

Στις ομορφιές της Επιδαύρου, που είναι γνωστή για την ιστορικότητα της αναφέρθηκε ο  δήμαρχος της,  Αναστάσιος Χρόνης, υπογραμμίζοντας πως κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 800.000 επισκέπτες, με αρνητική παρένθεση την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.  Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι η Επίδαυρος να γίνει προορισμός όχι μόνον για να δεις αλλά για να ζεις. Στο πλαίσιο αυτό προέχουν η βελτίωση των υποδομών αλλά και ο επαναπατρισμός νέων ανθρώπων στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως καταγράφεται μία μικρή κινητικότητα καθώς οικογένειες επιστρέφουν για να ζήσουν στην περιοχή. Η συμμετοχή του τιμώμενου δήμου Επιδαύρου θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 15. 

Στο ενδιαφέρον που υπάρχει για το 2022 από αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να ενσωματώσουν στο πτητικό τους έργο και τη Θεσσαλονίκη, ή να το ενισχύσουν περαιτέρω αναφέρθηκε ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος υπογραμμίζοντας πως Philoxenia και Hotelia ξεκινούν την περίοδο προετοιμασίας για την επόμενη θερινή σεζόν.

Σύντομους χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου έκαναν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

Παράλληλες εκδηλώσεις και συνέδρια

«Η Philoxenia ενσωματώνει πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις με θεματικές παρουσιάσεις, ημερίδες και δράσεις και ουσιαστικά είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους επαγγελματίες του κλάδου να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για την αυτοδιοίκηση να παρουσιάσει τις ομορφιές  των ελληνικών προορισμών» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo.

Στους εκθέτες περιλαμβάνονται το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του τις δύο εκθέσεις), τουριστικές start-ups μέσω του επιταχυντή του ΞΕΕ Capsule T, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις δόμησης, τεχνολογίας, επίπλων, κατασκευών, εξοπλισμού και ανακαίνισης, που απευθύνονται στον κλάδο του τουρισμού από όλες τις περιφέρειες της χώρας, οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση) κα.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia ξεχωρίζει το συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Εμπειρίας: Αναζητώντας την Αυθεντικότητα». Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 13 Νοεμβρίου στο Περίπτερο 14 και την εναρκτήρια ομιλία του θα κάνει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ενώ κεντρική ομιλήτρια (Keynote Speaker) θα είναι η Δρ Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πολυβραβευμένη ερευνήτρια του τουρισμού. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σημαντικοί εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, αλλά και επιτυχημένοι επαγγελματίες της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Hotelia περιλαμβάνονται οι ενότητες: All About Gastronomy, όπου θα παρουσιάζονται δράσεις με ιδιαίτερες γεύσεις και ιδέες, μοναδικοί συνδυασμοί προϊόντων και βραβευμένοι παραγωγοί,  στο περίπτερο 9 και το All About Cafe, που αποτελεί μια ενότητα αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και με τον Latte Art ThrowDown Competition, στο περίπτερο 12.

Η είσοδος στις δύο εκθέσεις είναι δωρεάν για επαγγελματίες επισκέπτες και ανοιχτή για το κοινό το Σαββατοκύριακο με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.