Skip to main content

Phlioxenia:Διαδραστικό χαλί και μουσικό παγκάκι στο stand της Πολωνίας

Με τη συμμετοχή της στην έκθεση ως τιμώμενη χώρα, η Πολωνία θέλει να παρουσιάσει το μοντέρνο και τουριστικά ελκυστικό πρόσωπό της.

Ένα εξελιγμένο, μοντέρνο και τουριστικά ελκυστικό πρόσωπο προσπαθεί να προβάλλει η Πολωνία με τη συμμετοχή της ως τιμώμενη χώρα στη φετινή, 35η Philoxenia.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε η τιμώμενη χώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας», τόνισε η Άννα Μαλέτα, γ γραμματέας στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, μιλώντας στη voria.gr.

Ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει η Πολωνία με τη συμμετοχή της, η οποία είναι και η πρώτη στη συγκεκριμένη διοργάνωση, είναι η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων τουριστών. «Όλο και περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται τη χώρα αλλά ακόμα νιώθουμε ότι δεν είναι αρκετοί, ειδικά επειδή είμαστε αρκετά κοντά αλλά και ανταγωνιστικοί στις τιμές. Είναι πολύ εύκολο να έρθει κάποιος για Σαββατοκύριακο», σημείωσε η ίδια. Όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του αριθμού των Ελλήνων που έρχονται στην Πολωνία και των Πολωνών που επισκέπτονται την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή διακοπών στην Πολωνία», επισήμανε προσθέτοντας ότι το 2018 περίπου 1 εκ. Πολωνοί τουρίστες επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές την ώρα που το ίδιο διάστημα στην Πολωνία ήρθαν μόλις 70.000 Έλληνες τουρίστες.

Παράλληλα, η κ. Μαλέτα αναφέρει ότι η φετινή συμμετοχή θέλει να προωθήσει την Πολωνία ως τον κατάλληλο προορισμό για επιχειρήσεις. «Είμαστε μια σταθερή, μια πολύ σταθερή οικονομία. Ήμασταν οι μόνοι που αντέξαμε στην κρίση της Ευρώπης. Παρουσιάζουμε άνοδο του ΑΕΠ και επενδύουμε στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες», υπογράμμισε η ίδια.

Κάποια δείγματα της τεχνολογιών αυτών φιλοξενούνται και στο περίπτερο της πολωνικής συμμετοχής όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν το ηλιακό παγκάκι, το οποίο συλλέγει ηλιακή ενέργεια και μπορεί από το να φορτίσει ένα κινητό μέχρι και να παίξει συνθέσεις του Πολωνού Σοπέν, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαρσοβία. Ακόμα, υπάρχουν διαδραστικοί καθρέφτες στους οποίους εμφανίζονται διάφορες εικόνες και δεδομένα αλλά και ένα διαδραστικό «χαλί» το οποίο προσομοιάζει τις κινήσεις της θάλασσας όταν κάποιος περπατάει στα ρηχά.

 

Παράλληλα με τη Philoxenia, στο Πολεμικό Μουσείο φιλοξενείται η πολωνική έκθεση «Αγώνας και Πάθη» για την ιστορία της Πολωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ η πολωνική αποστολή διοργανώνει τζαζ συναυλία το Σάββατο στις 19.30 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης αλλά και την προβολή της ταινίας «Corpus Christi» στο πλαίσιο του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακόμα, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ.

Ένας ήρωας μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδος

Την Κυριακή, η πολωνική αποστολή θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Γεωργίου Ιβάνωφ - Σαϊνοβίτς, η ιστορία του οποίου ενώνει τις δύο χώρες. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνοβίτς ήταν ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για έναν δεινό κολυμβητή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πολωνία. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη όταν η μητέρα του παντρεύτηκε δεύτερη φορά. Στη διάρκεια του πολέμου βουτούσε στη θάλασσα για να βάλει βόμβες στα γερμανικά υποβρύχια. Κατάφερε να γλυτώσει δύο φορές την εκτέλεση από τους Ναζί. Την τρίτη φορά δεν τα κατάφερε καθώς τον βρήκαν οι σφαίρες των Γερμανών στρατιωτών. Πριν πεθάνει, λέγεται ότι φώναξε στα πολωνικά και στα ελληνικά «αφήστε την Ελλάδα και την Πολωνία να ζήσουν».