Skip to main content

Ποια διατροφή ταιριάζει στα γονίδιά μας;

Διάφοροι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοοικονομικοί και πολιτισμικοί παράγοντες συνετέλεσαν στη διαμόρφωση διαφορετικών συνηθειών διατροφής.

Η υγεία του ανθρώπου είναι συνδυασμός των γονιδιακών του καταβολών, αλλά και των επιρροών που δέχεται από το περιβάλλον του. Ανάμεσα σε όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στον οργανισμό μας, η διατροφή μας είναι ο πιο σημαντικός. Τόσο σημαντικός που με την πάροδο των ετών κατάφερε να επηρεάσει και να διαμορφώσει και τις γονιδιακές μας καταβολές.

Στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, οι διάφοροι λαοί κατάφεραν να επιβιώσουν βασιζόμενοι στα τρόφιμα που ήταν διαθέσιμα στο άμεσο περιβάλλον τους. Στα τρόφιμα δηλαδή, των οποίων η καλλιέργεια ή η διαθεσιμότητα ευνοούνταν από τις κλιματικές και οικολογικές συνθήκες του τόπου τους. Έτσι, οι διάφοροι λαοί ανέπτυξαν διαφορετικές δίαιτες και διατροφικές συνήθειες, οι οποίες με την πάροδο των ετών διαμόρφωσαν και το γονιδίωμα τους (ως γονιδίωμα ορίζεται όλο το γενετικό υλικό ενός οργανισμού). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες η διατροφή μεταβάλλει σημαντικά τους επιγενετικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ρυθμίζουν την μεταγραφή και την έκφραση των γονιδίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μελέτη που έγινε στη Δανία και έδειξε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν στην περίοδο του λιμού 1944-1945, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία. Αποδείχθηκε ότι στα βρέφη αυτά υπήρξε τροποποίηση στο γονίδιο του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης λόγω υποσιτισμού των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα στο Vwoman.