Skip to main content

Ποια η διαφορά μεταξύ του «δουλεύω» και «επαγγέλομαι»;

Εαν σκεφτόμασταν την ετυμολογία των λέξεων, τη δόνηση και την ενέργεια που παράγουν αυτές θα τις χρησιμοποιούσαμε άραγε;

Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία λέξεων και ισχυρή δόνηση, που δίνουν ακριβή διάκριση και ξεκάθαρο νόημα σ΄ αυτό που πρόκειται να περιγραφεί.

Αρκεί να γνωρίζουμε να κάνουμε ορθή χρήση της γλώσσας. Ποια η διαφορά μεταξύ του «δουλεύω» και «επαγγέλομαι»;

«Πάω δουλειά….»

«Πάω στη δουλειά…αύριο έχω δουλειά…ωχ.. ποιος πάει στη δουλειά πάλι;, πρέπει να βρω δουλειά..» Πόσο οικείες μας είναι αυτές οι εκφράσεις; Αν σκεφτόμασταν την ετυμολογία των λέξεων, τη δόνηση και την ενέργεια που παράγουν θα τις χρησιμοποιούσαμε άραγε; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ¨ξεκαθαρίζαμε¨ την έννοια «Δουλειά» (προέρχεται από την λέξη δουλεία) και την έννοια του «Επαγγέλματος» (που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει υπόσχεση) ποια λέξη θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε; Κυρίως όμως με ποια δόνηση θα θέλαμε να είμαστε συντονισμένοι; Με την «δουλειά», δηλαδή «σκλαβώνομαι» για τα προς το ζην.. ή υπόσχομαι ότι θα προσφέρω το Είναι μου, δηλαδή τα ταλέντα μου, τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου, το χρόνο μου, τα ενδιαφέροντα μου. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις είμαστε πιο αποδοτικοί; Όσο προφανής και αν είναι η απάντηση, τα αποτελέσματα που παράγει ο Άνθρωπος σήμερα είναι τα εντελώς αντίθετα. Δεν είναι ευτυχισμένος με την εργασία του, με τα αποτελέσματα που παράγει, με τις επιλογές του, με τους συνεργάτες του, με τις απολαβές του. Τα πάντα φαντάζουν Γολγοθάς!

Διαβάστε περισσότερα στο Vwoman.gr