Skip to main content

Ποια είναι η ιδανική κατοικία για τον Βορειοελλαδίτη ενοικιαστή

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων - Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή διαμερίσματος σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Η εύρεση κατοικίας αποτελεί προσωπική επιλογή του κάθε ενοικιαστή, η οποία βασίζεται, κυρίως, στις παροχές και στην προσφερόμενη τιμή του ακινήτου. Αναμφίβολα το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα με 1-2 υπνοδωμάτια, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Τις προτιμήσεις των εν δυνάμει ενοικιαστών έχει χαρτογραφήσει πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις μισθώσεις κατοικιών, από την οποία προκύπτει πως η μέση τιμή του τμ για τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι στα 4,5 ευρώ.

Η χαμηλότερη τιμή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους καταγράφεται -μεταξύ των πόλεων τις οποίες συμπεριέλαβε στην έρευνα της η RE/MAX- στη Δράμα με 3,2 ευρώ ανά τμ, ενώ η υψήλοτερη στην Αλεξανδρούπολη με 6 ευρώ ανά τμ.

Ποια διαμερισμάτα προτιμούν οι ενοικιαστές

Στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή οι ενοικιαστές προτιμούν διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 200 έως 350 ευρώ, αλλά και 2 υπνοδωματίων, 70-90 τ.μ., έως 20 ετών ή παλιότερα (ανακαινισμένα), σε τιμές από 300 μέχρι 450 ευρώ.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε Καστοριά, Σέρρες, και Δράμα όπου δημοφιλέστερα διαμερίσματα είναι αυτά που διαθέτουν 2 υπνοδωμάτια, εμβαδού από 70 έως 100 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών με ύψος ενοικίου στα 300 έως 350 ευρώ.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη μίσθωση ενός ακινήτου είναι το πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και οι παροχές που διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

  • η αυτονομία θέρμανσης,
  • η καλή κατάσταση του ακινήτου (εάν και πότε ανακαινίσθηκε)
  • η διαθέσιμη θέση στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με εξοικονόμηση χρημάτων και την άνεση των ενοικιαστών είναι:

  • το μέγεθος των δωματίων
  • η κατάσταση των κουφωμάτων
  • η ύπαρξη ασανσέρ
  • και ο όροφος

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Η RE/MAX Ελλάς συμπεριέλαβε στη μελέτη της τις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης, με την Αλεξανδρούπολη να κρατά τα σκήπτρα στις τιμές ενοικίασης (6 ευρώ ανά τμ) και την Ξάνθη να εμφανίζεται ως οικονομικότερη με 4,8 ευρώ ανά τμ. Κάπου στη μέση βρίσκεται η ζητούμενη τιμή στην Κομοτηνή με 5,5 ευρώ ανά τμ.

Στην πανοραμική Καβάλα η μέση τιμή του τμ καθορίζεται στα 4,6 ευρώ ανά τμ, ενώ στις Σέρρες στα 3,8 ευρώ ανά τμ. Στην Καστοριά η μέση τιμή είναι στα 3,9 ευρώ, στη Δράμα στα 3,2 ενώ στα Νέα Μουδανιά στα 4 ευρώ το τμ.