Skip to main content

Ποια είναι η νέα «αρχή» Μητσοτάκη για την ελληνική οικονομία

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2020 μιλά για «επιστροφή στο μέλλον».

Με μια βασική αρχή θα πολιτεύεται από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός: την πολιτική της εγκατάλειψης, στα όρια της απάλειψης, των υπερ-πλεονασμάτων των προηγούμενων ετών, που θεωρείται ότι λειτουργούν ως θηλιά στο λαιμό της χώρας. Εξ ου και η πανευρωπαϊκή εκστρατεία που αναλαμβάνει ο ίδιος κ. Μητσοτάκης, προσεχώς, προς αυτή την κατεύθυνση. Από τα κατά καιρούς Eurogroup, αλλά κι από τις Συνόδους Κορυφής ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες των άλλων χωρών – μελών, προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η εκστρατεία αυτή θα ξεκίνούσε από την τρέχουσα Σύνοδο, αλλά οι εξελίξεις από το ελληνοτουρκικό μέτωπο, την μετέθεσαν γι αργότερα. Πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2020 μιλά για «επιστροφή στο μέλλον», καθώς έτσι τον αντιμετωπίζει.

Αν τελικώς αυτή η μείωση των υπερπλεονασμάτων επιτευχθεί, τότε θα καταστεί δυνατή η επίτευξη και των επιμέρους στόχων. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και η ελάφρυνση όσων κυρίως τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, προκειμένου η οικονομία να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτά τα μηνύματα άλλωστε προκύπτουν και από την ανάγνωση του νέου φορολογικού νόμου που ψηφίσθηκε τον περασμένο μήνα και στην εφαρμογή του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά, ώστε να γίνουν πράξη οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές ελπίδες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου έχουν επενδυθεί και στο νέο και ευέλικτο ασφαλιστικό που πέρασε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.