Skip to main content

Αυτά είναι τα 34 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Κ. Μακεδονία

Οι τάσεις, τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Δυο γυναίκες: Τζάκρη και Νοτοπούλου, έσπασαν τα κοντέρ.

Η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κατερίνα Νοτοπούλου χτύπησαν οροφή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Δυο γυναίκες με εξαιρετική δυναμική, εν ενεργεία βουλευτίνες, υποσκέλισαν στην Κεντρική Μακεδονία όλους τους άλλους υποψήφιους, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μεταξύ μόλις 100 και 200 ψήφων και καθεμιά να συγκεντρώνει κοντά στις 2.400 ψήφους.

Εκπρόσωποι και οι δυο διαφορετικών τάσεων μέσα στο κόμμα έκαναν «επίδειξη δύναμης» στις εκλογές της νέας Κεντρικής Επιτροπής για πρώτη φορά από τη βάση του κόμματος και επιπλέον παραμένουν φαβορί και οι δυο για επανεκλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η κ. Νοτοπούλου ήταν η εκπρόσωπος της τάσης της προεδρικής Κίνησης Μελών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κ. Τζάκρη αν και υποτίθεται ότι ανήκε σε συγκεκριμένη τάση, υπερέβη τη συγκεκριμένη γραμμή και φαίνεται να πέτυχε ευρύτερες συνθέσεις. Αυτή η... υπέρβαση έχει προκαλέσει ήδη συζητήσεις και σχολιασμούς...

Στην τρίτη θέση ένα ακόμη ευρέως αναγνωρίσιμο πρόσωπο, αυτό του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, που επίσης τα πήγε εξαιρετικά.

Ενώ στην τέταρτη θέση ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη Θεσσαλονίκη, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επίσης ξεπέρασε την τάση στην οποία ανήκε και τον υποστήριξε (Ομπρέλα) και πήρε πολύ περισσότερες ψήφους (συγκριτικά με όσους άλλους υποψήφιους υποστήριξε η Ομπρέλα για την ΚΕ). Η θέση του κ. Μηταφίδη θεωρείται ότι δίνει ένα μήνυμα, πως ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του κόμματος θέλει να διατηρηθεί η μνήμη και η ιστορική διαδρομή της παράταξης, η προέλευση και οι ρίζες της.

Οι συγκρούσεις

Σε γενικές γραμμές και όπως τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Μακεδονία αποτιμώνται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπάρχουν κάποια σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι συγκεκριμένες πηγές στη Voria.gr, η σύγκρουση του «παλιού κόμματος» με την προοδευτική συμμαχία ήταν εμφανής και αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τουλάχιστον τέσσερις τάσεις έδωσαν μάχη για να εκλεγούν οι υποψήφιοί τους και τα αποτελέσματα θα αποτιμηθούν τις επόμενες μέρες από όλους, διότι διαμορφώνεται το νέο κομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τέσσερις τάσεις, που αντιπαρατέθηκαν είναι:

1. Ομάδα προεδρικών Κίνηση Μελών, με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου και στελέχη όπως ο Χρήστος Δουίτσης (πρώην γραμματέας Νομαρχιακής Α' Θεσσαλονίκης) και ο Αντώνης Ελευθεριάδης (και οι δυο εξελέγησαν).

2. Ομάδα που ελέγχει παραδοσιακά το κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με χαρακτηριστικότερους υποψήφιους τον νυν γραμματέα – συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Α' Θεσσαλονίκης, Κώστα Αμπατζά (θεωρείται «προσκείμενος» στον Δημήτρη Τζανακόπουλο), τον Χρήστο Ρόκο και τον πατέρα της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου.

3. Ομπρέλα, η ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

4. Ομάδα προεδρικών της Προοδευτικής Συμμαχίας, με πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα τον Χάρη Τσιόκα (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, συνεργάτη του προέδρου του κόμματος και μέχρι πρότινος μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), τη Βίλυ Χατζηνικόλα (εξελέγησαν κι οι δυο) και οι γραμματείς της Ημαθίας(εξελέγη) και της Χαλκιδικής (δεν εξελέγη για λίγες ψήφους). Είναι η ομάδα που συγκέντρωσε και ένα σημαντικό κομμάτι όσων δεν ήθελαν ταύτιση με υποψήφιους.

Όλες αυτές οι ομάδες, ρεύματα, τάσεις δούλεψαν όπως φαίνεται «υπογείως» όλο αυτό το διάστημα, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση στη νέα Κεντρική Επιτροπή και παρά την αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων επιχείρησαν κατά τα φαινόμενα να οριοθετήσουν συμπεριφορές και να ελέγξουν καταστάσεις. Τα κατάφεραν ως ένα βαθμό, αλλά κάποιοι... ξέφυγαν γιατί ακολούθησαν προσωπική τακτική ή για άλλους λόγους.

Η τοπική ιδιαιτερότητα

Είναι πάντως ηλίου φαεινότερο ότι οι εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξαν ότι δεν ακολούθησαν τη γενική πανελλαδική τάση, όπου ανάλογος με το ιδεολογικό ρεύμα, την τάση στην οποία ανήκε κάθε υποψήφιος, ήταν και ο αριθμός των ψήφων που έλαβε.

Στην Κεντρική Μακεδονία μεγάλη σημασία σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να έπαιξαν οι τοπικοί ανταγωνισμοί, περισσότερο ως βουλευτοκεντρικοί, παρά ως ρεύματα ιδεών (τάσεις). Και παράλληλα, υπήρξαν όπως προαναφέρθηκε υποψήφιοι που υπερκέρασαν τις τάσεις και τα ρεύματα και ξεχώρισαν (εξελέγησαν) σε σχέση με τους υπόλοιπους της ίδιας τάσης (Τζάκρη, Μηταφίδης κ.ά.).

Ένα από τα χαρακτηριστικά είναι ότι η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η «Ομπρέλα» εκλέγει επτά στα 34 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την Κεντρική Μακεδονία.

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν οριστικά, καθώς απομένουν μόλις δυο τμήματα για να ενσωματωθούν και επισήμως στο τελικό αποτέλεσμα (που δεν αλλάζει). Ανάλογη με την «Ομπρέλα» εκπροσώπηση όμως αναμένεται να έχουν και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που μπαίνουν λόγω της ποσόστωσης υποχρεωτικά στην Κεντρική Επιτροπή (20%).

Πολύ κοντά σε ψήφους είναι ο νυν και ο πρώην επικεφαλής του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και Χρήστος Δουίτσης, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις, όπως και ο Χάρης Τσιόκας, που είναι από εκείνους που συμβολίζουν το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας και το στοίχημα της διεύρυνσης, κάτι που ερμηνεύεται ως επιδοκιμασία για τη συνέχιση της προσπάθειας...

Μάλιστα, από τη λεγόμενη διεύρυνση έχουν εκλεγεί τρεις γυναίκες, η Γιούλη Ρανέλλα, η Βίλυ Χατζηνικόλα και η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη.

Ενώ αναμένεται και ο ορισμός των μελών από την Προοδευτική Συμμαχία λόγω ποσόστωσης 20% (συλλογικότητες, ΔΗΜΑΡ, Κουβέλης κτλ.), μεταξύ των οποίων θα είναι σίγουρα οι Στέργιος Καλπάκης, Βαγγέλης Ζορκάδης, Σταύρος Ακριτίδης και Σοφία Κεχαγιά.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (απέμεναν μόλις δυο τμήματα να ενσωματωθούν επισήμως), στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την Κεντρική Μακεδονία εκλέγονται οι εξής:

-Θεοδώρα Τζάκρη με περίπου 2.450 ψήφους.

-Κατερίνα Νοτοπούλου με περίπου 2.350 ψήφους.

-Σωκράτης Φάμελλος.

-Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

-Κώστας Αμπατζάς.

-Χρήστος Δουίτσης.

-Χάρης Τσιόκας.

-Κυριακή Μάλαμα (βουλευτής Χαλκιδικής που έφτασε στις 1.200 ψήφους).

-Κώστας Καλδάρας (γιος του αείμνηστου συνθέτη Απόστολου, που έφτασε στις χίλιες ψήφους).

-Γιάννης Μυλόπουλος (άλλος ένας από τους εκπροσώπους της διεύρυνσης, που εξελέγη χωρίς να χρειαστεί ποσόστωση, με περίπου 850 ψήφους).

-Μπέττυ Σκουφά (με σχεδόν 800 ψήφους).

-Αντώνης Ελευθεριάδης.

-Θοδωρής Μπαλτάς (προεδρικός, δάσκαλος και από τα παλιά κομματικά στελέχη).

-Αναστάσιος Τρελόπουλος.

-Δημήτρης Δημητριάδης (ιστορικό στέλεχος).

-Ειρήνη Αγαθοπούλου.

-Άννα Ρογδάκη (Ομπρέλα).

-Έφη Παπαλεξίου (πρώην πρόεδρος εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

-Ιφιγένεια Καμτσίδου (Ομπρέλα).

-Κατερίνα Ιγγλέζη.

-Χρήστος Ρόκος.

-Αθανάσιος Γκούνας.

-Γιούλη Ρανέλλα (620 ψήφοι).

-Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη (δικηγόρος Χαλκιδικής με 615 ψήφους).

-Βίλυ Χατζηνικόλα (στις 600 ψήφους).

-Ρία Καλφακάκου (Ομπρέλα, στις 550 ψήφους).

-Δέσποινα Κετογλίδου.

-Παρθένα Χαραλαμπίδου.

-Τατιάνα Βαφειάδου.

-Στέργιος Καλπάκης.

-Βαγγέλης Ζορκάδης.

-Σταύρος Ακριτίδης.

-Σοφία Κεχαγιά.

Το 34ο μέλος θα οριστεί από τις συλλογικότητες επίσης. Η σειρά εκλογής μπορεί να αλλάξει.