Skip to main content

Ποια προϊόντα θα λείψουν από την αγορά της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα

Οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι πάντα κρίσιμες για την εμπορική κίνηση - Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να καταγραφούν ελλείψεις

Όταν η Ελλάδα ήταν μια μικρή χώρα με φτωχούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων σήμαιναν συνήθως για μικρούς και μεγάλους καινούρια ρούχα και τριζάτα παπούτσια.

Σήμερα που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια μικρή χώρα με όχι και τόσο φτωχούς ανθρώπους παρά την δεκαετή κρίση τα δώρα για μικρούς και μεγάλους είναι διαφορετικά. Παιχνίδια, λιγότερο κλασικά και περισσότερο νέας τεχνολογίας για τους μικρούς και ηλεκτρονικές συσκευές για τους μεγαλύτερους. Ένα σκηνικό που προβλέπεται να ανατραπεί φέτος για αντικειμενικούς λόγους. Η αναστάτωση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκτός από άνοδο των τιμών αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων. Σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι πάντα κρίσιμες για την εμπορική κίνηση, αφενός λόγω του δώρου που εισπράττουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου λόγω της διάθεσης των καταναλωτών, που συντονίζονται με το γενικότερο κλίμα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δύο είναι οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες θα καταγραφούν ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη την περίοδο των Χριστουγέννων. Κατ’ αρχάς σε ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως κονσόλες παιχνιδιών, κινητά τηλέφωνα και σταθερούς και φορητούς υπολογιστές.

Η συγκεκριμένη αγορά έχει ως πρόσθετο πρόβλημα την περιορισμένη παραγωγή, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς (μικροτσίπ), σε μια περίοδο με αυξημένη ζήτηση όχι μόνο λόγω Χριστουγέννων, αλλά και λόγω Black Friday στις 26 Νοεμβρίου και Cyber Week, που ξεκινάει τη Δευτέρα 29 του μηνός. Η δεύτερη κατηγορία προϊόντων, που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα τροφοδοσίας, είναι τα παιχνίδια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες εγχώριες αλυσίδες διαβλέποντας από το καλοκαίρι τα προβλήματα παραγωγής και διακίνησης στη Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Κίνα έχουν απευθυνθεί για προμήθειες σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, κάτι που για να δουλέψει κανονικά χρειάζεται χρόνο.

Όσο για τα υπόλοιπα προϊόντα της εποχής -ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, αρώματα κλπ.- οι έμποροι της Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρχει επάρκεια. Κυρίως επειδή η παραγωγή τους γίνεται σε πολλές διαφορετικές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Το συμπέρασμα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της κατάστασης είναι ότι οι καταναλωτές που επιθυμούν να ψωνίσουν οπωσδήποτε την ερχόμενη εορταστική περίοδο θα πρέπει να το κάνουν έγκαιρα και προγραμματισμένα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά και τα παιχνίδια. Για τα υπόλοιπα δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όσο για τις τιμές, μπορούμε να τις φανταστούμε κάπως πιο τσιμπημένες από πέρσι σε αρκετά προϊόντα, καθώς η αύξηση των πρώτων υλών και -κυρίως- η εκρηκτική άνοδος τιμών στην ενέργεια και τη μεταφορική αλυσίδα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να μην αγγίξει τις αξίες στα ράφια της λιανικής.