Skip to main content

Πιερία: Θλίψη για τον θάνατο του φύλακα του «Μπαλκονιού» του Ολύμπου

Ο Κώστας Ζολώτας με συστηματική προσπάθεια και αγάπη για το βουνό, είχε κάνει τον Όλυμπο γνωστό σε επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη γη που αγάπησε περισσότερο από κάθε τι άλλο έσβησε χθες το απόγευμα ένας από τους παλιότερους οδηγούς βουνού του Ολύμπου ο Κώστας Ζολώτας.

Ο 87χρονος είχε πάει για πεζοπορία χθες στην περιοχή του Άη Γιάννη, ωστόσο καθυστέρησε να επιστρέψει και οι οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές που τον εντόπισαν νεκρό στο προαναφερθέν σημείο.

Ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής προκειμένου η σορός του να μεταφερθεί σε σημείο όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ποιος ήταν

Ο Κώστας Ζολώτας γεννήθηκε στο Λιτόχωροτο 1934. Ανεβαίνει στον Μύτικα το 1952 και γίνεται ένας από τους ιδρυτές του ΕΟΣ Λιτοχώρου δύο χρόνια αργότερα. Παίρνει μαθήματα αναρρίχηση από τον Γ. Μιχαηλίδη που διακρίνει το ταλέντο του και ανοίγει μαζί του διαδρομές στον Όλυμπο και πιο γνωστή την περίφημη «Μιχαηλίδη - Ζολώτα» 380 μ. το 1957 στη ΒΔ ορθοπλαγιά του Μύτικα.

Το 1954 η ΕΟΣ τον ανακηρρύσει Οδηγό Ολύμπου και το 1955 αναλαμβάνει τη διαχείριση του καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός. Φεύγει μετανάστης στη Γερμανία και εκεί γνωρίζει τη μέλλουσα σύζυγό του Ίρμχιλντ. Με τη βοήθειά της κάνει γνωστό το καταφύγιο αλλά τον Όλυμπο στην Ευρώπη με την επέκταση κατορθώνει από τα 280 άτομα του '54 το καταφύγιο να φιλοξενεί 10.000 άτομα το 2001, χρονιά που αποχωρεί αφήοντας τη διαχείριση στην κόρη του Μαρία.

Συλλυπητήρια δήμου Δίου-Ολύμπου

«Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές», αναφέρει η ανακοίνωση του τοπικού δήμου για την απώλεια του Κώστα Ζολώτα.

«Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού.

Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο “Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του.

Τώρα που, κατά τον ποιητή, «ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος» ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου», καταλήγει η ανακοίνωση.