Skip to main content

Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες κυνηγούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι τέσσερις ευκαιρίες που εξακολουθούν να παρακολουθούν με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον οι Αμερικάνοι στη χώρα μας

Τι εξακολουθούν να παρακολουθούν με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα; Σύμφωνα με όσα γράφει στην τελευταία αρθρογραφία του και τονίζει στις συναντήσεις τους, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, κυρίως η ενέργεια και οι υποδομές. Και τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά από πλευράς projects; Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρεσβευτή, που κάνει και το σχετικό λόμπινγκ για λογαριασμό τω αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα μας, πρόκειται για:

Α) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Β) η εκεί επένδυση του FSRU

Γ) οι νέες άδειες των αιολικών πάρκων

Δ) τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ως τελευταίο (αλλά προφανώς όχι μικρότερης σημασίας) και το project στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο υπάρχει κατ αρχήν αμερικανικό ενδιαφέρον για το εκεί καζίνο, αλλά και όχι μόνο. Παράλληλα, προωθούνται και μια σειρά από συνεργασίες αμερικανικών εταιριών με αντίστοιχες ελληνικές ή και με το δημόσιο.

Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφερθεί ποιες αμερικανικές εταιρίες έφερε σε επαφή τα ελληνικά υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού, αλλά και τον ΟΑΕΔ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πρόκειται για τις Google, Cisco και Microsoft. Κυρίως, στο κομμάτι της τηλεργασίας, αλλά όχι μόνο. Ο στόχος των Αμερικανών, πάντως, είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και μετά την πανδημία, καθώς ανοίγονται νέες πεδία επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα. Η χώρα μόλις τώρα δείχνει να ξεφεύγει από τα χρονικά όρια του '80 και του '90 και να εκσυγχρονίζεται, κυρίως στον δημόσιο τομέα. Οπότε κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο.