Skip to main content

«Νέα Τούμπα» όπως... Emirates Stadium: Ποιες είναι οι εταιρείες που θα κάνουν τις μελέτες

Το όραμά τους για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ παρουσίασαν οι εταιρείες Salfo-Populous - «Στοίχημα να ενσωματώσουμε στη μελέτη την ενέργεια της Τούμπας»

Η εταιρεία SALFO & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Διαχείρισης και Τεχνικών Έργων και η εταιρεία αρχιτεκτόνων Populous ανέλαβαν και επίσημα την υλοποίηση των μελετών για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής της Τούμπας πέριξ του γηπέδου.

Διαβάστε: Το χρονοδιάγραμμα για το χτίσιμο της νέας Τούμπας - Μετά το καλοκαίρι του 2023 τα έργα

Εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασαν στη συνέντευξη τύπου για τη Νέα Τούμπα, το όραμά τους για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και παράλληλα έκαναν μια σύνοψη των εταιρικών τους προφίλ.

Ο Ιωάννης Φωτεινός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας SALFO, σημείωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος που θα συνεργαστεί με την καταπληκτική ομάδα του ΠΑΟΚ. «Επισκέφτηκα πριν από 3-4 χρόνια και περπάτησα στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να μην είμαι ΠΑΟΚ αλλά ένιωσα μια ανατριχίλα περπατώντας μέσα στο γήπεδο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα». Για την εταιρεία Populous είπε ότι είναι μια ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία στην κατασκευή γηπέδων. «Θα προσπαθήσουμε το συναίσθημα και την ενέργεια του γηπέδου να το ενσωματώσουμε στην προμελέτη και στη συνέχεια στην οριστική μελέτη, έτσι ώστε πραγματικά να δέσει με τη γειτονιά, την ιστορία του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης και να είναι πραγματικά ένα έργο για το οποίο θα περηφανεύεται όλη η Ελλάδα».

Ποια είναι η SALFO

Η εταιρεία SALFO & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Διαχείρισης & Τεχνικών Έργων, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1994 από μηχανικούς αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλου τεχνικών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής αγοράς στον Τομέα Διαχείρισης Έργων και Διαχείρισης Κατασκευής (Project και Construction Management), εν όψει των μεγάλων έργων υποδομής της δεκαετίας του 2000. H εταιρεία δραστηριοποιήθηκε στα πιο εμβληματικά έργα υποδομής στην Ελλάδα όπως η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εθνική Οδός Ε65, η Ιόνια Οδός κ.λπ. Η διεθνής παρουσία της ξεκίνησε το 2006, μέσω της ίδρυσης του πρώτου υποκαταστήματός της στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε, με την ίδρυση υποκαταστημάτων στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή (Qatar, Ομάν, Dubai καθώς και της θυγατρικής εταιρείας SALFO Saudi στη Σαουδική Αραβία). Αυτά τα 14 χρόνια, η εταιρεία έχει διαχειριστεί πολύ σημαντικά έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως το Vendome mall, το Education City Stadium στη Ντόχα του Καταρ, Al Reem Island Development, The Corniche Mixed Use Development (Nation Towers), Ghantoot Bridges, South Shamka Infrastructure Project, Eco Point Saadiyat Development, Khalifa Port Industrial Zone Infrastructure project στα ΗΑΕ, the North/South Extensions to Ras Abu Abboud Road Project & NDIA project στο Κατάρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Σαουδικής Αραβίας κ.ά.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Τρία σχέδια το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στόχος να είανι έτοιμο το 2026 (vid)

Ο εκπρόσωπος της Populous, Νικ Ρέινολντς, project director του έργου για τη νέα Τούμπα, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία που ανέλαβε αυτό το project για λογαριασμό μιας τόσο μεγάλης ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ.

Ο κ. Ρέινολντς υπογράμμισε: «Θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε με το design μας την ιστορία του ΠΑΟΚ». Δίνοντας κάποια στοιχεία για την κατασκευή της νέας Τούμπας είπε ότι θα πρόκειται για ένα έργο μοναδικό, για το περιβάλλον και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα μέρος για εκδηλώσεις όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλους τους κατοίκους της πόλης».

Λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία και την τοποθεσία της περιοχής είπε ότι ίσως επιλεγεί μια λύση για την κατασκευή του γηπέδου η οποία θα μοιάζει με αυτό του Emirates Stadium, το οποίο κατασκευάστηκε με διαφορετική υψομετρική διαφορά λόγω της ρυμοτομίας του οικοπέδου, στο οποίο δημιουργήθηκε μια υπερηψωμένη πλατεία. «Κάτι αντίστοιχο μπορεί να δημιουργηθεί για τον ΠΑΟΚ λόγω της ρυμοτομίας του οικοπέδου της Τούμπας», ανέφερε ο ίδιος.

Η Populous έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο διάσημα στάδια στον κόσμο· ανάμεσά τους το Wembley Stadium, το Emirates Stadium, το Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου, το Tottenham Hotspur Stadium, καθώς και το νέο στάδιο «Cathedral» για την Inter και την AC Milan στο Milano. Έχει στο δυναμικό της 800 εργαζόμενους και γραφεία σε 22 χώρες του κόσμου.