Skip to main content

Ποιες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα για τη φετινή ΔΕΘ

Κεντρικό σύνθημα των φετινών κινητοποιήσεων των συνδικάτων είναι το «αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση…» - Πότε προγραμματίζονται οι κινητοποιήσεις.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά οι παραδόσεις μένουν. Μία απ’ αυτές, η διοργάνωση συλλαλητηρίων ανήμερα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τηρείται απαρέγκλιτα, ασχέτως του «χρώματος» αλλά και του χρόνου ζωής που έχει διατρέξει μια κυβέρνηση. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, στις 7 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, στην οποία θα παραστεί για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Μάλιστα την ημέρα εκείνη θα έχουν συμπληρωθεί ακριβώς δύο μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στις οποίες αναδείχθηκε πρωθυπουργός.

Πριν από την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα του Σαββάτου την οποία διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 18:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, θα προηγηθεί ένα τριήμερο δράσεων. Συγκεκριμένα:

- Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Β. Ελλάδος, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ.

- Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τη ΓΣΕΕ στην οποία θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής.

- Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση. Η ημερίδα θα διοργανωθεί στο Τελλόγλειο.

Κεντρικό σύνθημα των φετινών κινητοποιήσεων των συνδικάτων είναι το «αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση…». Το διεκδικητικό πλαίσιο αναφέρεται σε έξοδο της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα με πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρό τους τον εργαζόμενο, με αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και των εισοδημάτων, με την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Περιλαμβάνει επίσης αιτήματα για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το δικό του πρόγραμμα κινητοποιήσεων σχεδιάζει και το ΠΑΜΕ. Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου συγκαλεί σύσκεψη συνδικαλιστών, σωματείων, στις 7 το απόγευμα, στο ΕΚΘ. Το Σάββατο διοργανώνει τη δική του συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ώρα σχεδιάζονται και άλλες συγκεντρώσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Μία απ’ αυτές θα γίνει από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην Καμάρα. Τη Δευτέρα συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας η οποία θα αποφασίσει τη μορφή των δικών της κινητοποιήσεων, ενώ το δικό της ξεχωριστό μπλοκ θα έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Παράλληλα, από κάποιες οργανώσεις προετοιμάζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πλησίον του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Από όλες τις συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν πορείες οι οποίες θα καταλήξουν στη ΔΕΘ, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάζει την 84ης διοργάνωση, στο «Ι. Βελλίδης».

Τέλος, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διοργανώνει και φέτος την «πορεία της Υγείας», με τη συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία, η οποία θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.