Skip to main content

Ποιοι επιχειρηματίες έχουν το κοκαλάκι της... νυχτερίδας

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας ενός επιχειρηματία; Ο «Τειρεσίας» απαντά στο ερώτημα που εξηγεί τα success stories και εν μέσω lockdown

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας ενός επιχειρηματία; Αυτό το ερώτημα απασχολεί συχνά τον «Τειρεσία», που είναι ένας απλός μάντης, συνεπώς είχε, έχει και θα έχει πάντα απορίες. Ενίοτε αναπάντητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, αρχίζει να ανακαλύπτει κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί τα success stories που βλέπουμε να διαδραματίζονται γύρω μας. Περί τίνος πρόκειται; Στις «τάσεις».

Όσοι ανακαλύπτουν γρήγορα προς τα πού πάει η αγορά και ποιες ανάγκες θα κληθεί σύντομα να καλύψει, αυτοί κατέχουν και το μυστικό της επιχειρηματικής επιτυχίας. Οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούν. Για παράδειγμα: Τι ανέδειξε κυρίως η πανδημία; Τις ηλεκτρονικές αγορές. Οι οποίες θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν και μετά τις καραντίνες, για έναν λόγο. Είναι ευκολότερες.

Όμως, για να μπορεί κάποιος να κάνει ηλεκτρονικές πωλήσεις, θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα μέσα. Το σημαντικότερο από αυτά; Τα σωστά logistics, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κυρίως αποθηκευτικούς χώρους. Και κάπως έτσι, αυτοί οι τελευταίοι αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετοι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι άρα, πανάκριβοι. Σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι γης, ακόμα και στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας (Βοτανικός) τείνει να μετατραπεί σε χρυσός. Ιδιαίτερα αν φιλοξενεί και έναν κάποιον στεγασμένο χώρο, πάνω στον οποίο μπορεί να «στηριχθεί» ένας άλλος, μεγαλύτερος.

Κι έτσι, η αξία του τετραγωνικού εκτοξεύεται. Κι όσοι έσπευσαν να αγοράσουν όταν ήταν φτηνά, πλέον θα μετρούν μόνο κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει το γεγονός ότι ολόκληρες βιομηχανικές εκτάσεις, που για διάφορους λόγους σταμάτησαν να αξιοποιούνται, σήμερα ετοιμάζονται να μετατραπούν σε ...αποθήκες.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τη μετατροπή και αυτής ακόμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Χαλυβουργικής σε εμπορευματικό κέντρο ενδιαφέρεται ελληνικός όμιλος που δραστηριοποιείται τόσο στη ναυτιλία όσο και στα logistics. Κι έχει ενημερώσει σχετικά την Εθνική Τράπεζα. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη «γειτονική» Χαλυβουργία Ελλάδας, αλλά και όχι μόνο.

Ακόμα κι αυτή η παντοδύναμη πλέον Cosco δεν φαίνεται πλέον να ενοχλείται για το γεγονός ότι μεγαλώνουν οι υποδομές γύρω από το λιμάνι, γιατί κι αυτοί έχουν μεγάλα σχέδια για αποθηκευτικό χώρο στον Πειραιά. Είπαμε, πρόκειται για «χρυσό» κι όποιοι τον ανακάλυψαν πρώτοι, ας τον χαίρονται...