Skip to main content

Πικραμένος από Tax Forum: Πληγές η κακονομία και η πολυνομία

Αυτά τα δύο προβλήματα επηρεάζουν δυσμενώς την ορθολογική λειτουργία του κράτους σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην κακονομία και πολυνομία που επικρατούν στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος, στην τοποθέτησή του στο 11ο Thessaloniki Tax Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πικραμένος τόνισε πως αυτά τα δύο προβλήματα  επηρεάζουν δυσμενώς την ορθολογική λειτουργία του κράτους και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια δικαίου του πολίτη, επιβαρύνουν τη διοίκηση και τα δικαστήρια. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε χαρακτηριστικά παραδείγματα λέγοντας πως την τετραετία 2002-2006 είχαμε μεταξύ άλλων 37 νόμους φορολογικούς, 1.100 άρθρα και 270 διάσπαρτες διατάξεις.

«Έχουμε διαρκείς τροποποιήσεις νομοθετικών πλαισίων σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση αλλά και από υπουργό σε υπουργό», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος προσθέτοντας πως οι συνεχείς τροποποιήσεις προκαλούν μεγάλες αναστατώσεις και διαρκώς νέες διαφορές.

Ο ίδιος έθιξε και το θέμα της διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός της. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας τα τελευταία χρόνια το κομμάτι της ηλεκτρονικής διοίκησης έχει μπει για τα καλά», τόνισε.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια διοίκηση με σύγχρονα μέσα», σημείωσε διευκρινίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει για δύο λόγους, για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον μέσω της πάταξης φοροδιαφυγής αλλά και τη διασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος.