Skip to main content

Ποιο τρίτο ελληνικό λιμάνι θέλουν οι ΗΠΑ και γιατί

Για ποιο ελληνικό περιφερειακό λιμάνι, πέραν αυτών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ και ετοιμάζουν κίνηση;

Για ποιο ελληνικό περιφερειακό λιμάνι (πέραν αυτών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας) ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ και ετοιμάζουν κίνηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται υπόψη της Voria.gr, ο λόγος αφορά σε αυτό του Βόλου. Για όσους ξέρουν, πάντως, το γεγονός μάλλον δεν προκαλεί καμία απορία. Κι αυτό γιατί όπως σημειώνουν με νόημα, οι Αμερικάνοι έχουν πλέον έντονο στρατιωτικό ενδιαφέρον για τη βάση του Στεφανοβίκειου, όπου έχουν ήδη εγκαταστήσει βάση με ελικόπτερα τους, η οποία απέχει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το υπό πώληση λιμάνι. Συνεπώς, για πολλούς, πρακτικούς και ουσιαστικούς, λόγους, η Ουάσιγκτον θέλει να ελέγχει την πρόσβαση στη θάλασσα.

Σημειώστε επίσης, ότι πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Μόλις προ ημερών, το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό ακόμα και ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ.

Και μπορεί ο Λευκός Οίκος να μην κρύβει το θαυμασμό του για τον πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο, τα δυο άλλα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο, εξετάζουν πλέον όλα τα σενάρια. Και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν η συγκεκριμένη βάση μετακινηθεί, τότε, το πιθανότερο είναι ότι θα «πάει» είτε στη Σούδα, είτε στη Λάρισα. Γι αυτό και η σημασία του λιμανιού στο Βόλο, ξαφνικά, αναβαθμίζεται.