Skip to main content

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το τηλεσκόπιο James Webb - Η υπέροχη ιστορία του

Ο Γκρέγκορι Ρόμπινσον γεννήθηκε στο Ντάνβιλ της Βιρτζίνια και ήταν το ένατο από τα 11 παιδιά της οικογένειας - Οι γονείς του ήταν εργάτες καπνού.

Το 2018, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φάνηκε να βγαίνει εκτός τροχιάς. Και πάλι. Τα μέρη και τα όργανα του τηλεσκοπίου ήταν πλήρη, αλλά έπρεπε να συναρμολογηθούν και να δοκιμαστούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times».

Η ημερομηνία κυκλοφορίας απομακρυνόταν όλο και περισσότερο στο μέλλον και το κόστος, το οποίο ήδη πλησίαζε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόταν και πάλι. Το Κογκρέσο, το οποίο είχε παράσχει αρκετές μεγάλες χρηματοδοτικές «ενέσεις» κατά τη διάρκεια των ετών, δεν ήταν ικανοποιημένο που η NASA ζητούσε ακόμη περισσότερα χρήματα.

Τότε ήταν που ζητήθηκε από τον Γκρέγκορι Ρόμπινσον να αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή προγράμματος στο Webb. Εκείνη την εποχή, ο κ. Ρόμπινσον ήταν αναπληρωτής διαχειριστής προγράμματος της NASA, γεγονός που τον καθιστούσε υπεύθυνο για την αξιολόγηση της απόδοσης περισσότερων από 100 επιστημονικών αποστολών.

Είπε όχι! «Εκείνη την εποχή απολάμβανα τη δουλειά μου», θυμάται ο ίδιος. Ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διοικητής της NASA για την επιστήμη, τον ρώτησε ξανά. «Είχε δύο φοβερές ικανότητες. Η πρώτη είναι ότι έβλεπε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων που είχαν προβλήματα. Και το δεύτερο είναι ότι σου ενέπνεε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης».

Τελικά, ο κ. Ρόμπινσον υποχώρησε. Τον Μάρτιο του 2018, ανέλαβε να επαναφέρει το τηλεσκόπιο σε τροχιά και στο διάστημα.

Στη NASA, ο 62χρονος Γκρέγκορι Ρόμπινσον σίγουρα έκανε τη διαφορά: Ένας μαύρος άνδρας μεταξύ των κορυφαίων διευθυντών της υπηρεσίας.

«Σίγουρα το να με βλέπουν οι άνθρωποι σε αυτόν τον ρόλο αποτελεί έμπνευση», είπε, «και επίσης αναγνωρίζουν ότι μπορούν να είναι και εκείνοι εκεί».

Γεννήθηκε στο Ντάνβιλ της Βιρτζίνια και ήταν το ένατο από τα 11 παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας. Οι γονείς του ήταν εργάτες καπνού. Φτωχοί άνθρωποι, που αγωνιζόντουσαν για το μεροκάματο. Φοίτησε σε δημοτικό σχολείο για μαύρα παιδιά μέχρι την πέμπτη τάξη, όταν η σχολική περιφέρεια ενσωματώθηκε οριστικά το 1970.

Ήταν ο μόνος στην οικογένειά του που σπούδασε επιστήμες και μαθηματικά, με υποτροφία ποδοσφαίρου για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Virginia Union στο Ρίτσμοντ. Αργότερα μετεγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Virginia Union και πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Howard. Άρχισε να εργάζεται στη NASA το 1989, ακολουθώντας κάποιους φίλους που είχαν εργαστεί προηγουμένως εκεί.

Όταν το τηλεσκόπιο ονομάστηκε Webb το 2002, ο προϋπολογισμός του προβλεπόταν από 1 έως 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εκτόξευση ήδη από το 2010. Όταν ήρθε το 2010, η ημερομηνία εκτόξευσης μεταφέρθηκε για το 2014 και το εκτιμώμενο κόστος του τηλεσκοπίου αυξήθηκε στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφού οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα ήταν μη ρεαλιστικά, το 2011 η NASA επανέφερε το πρόγραμμα με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, που δεν θα ξεπερνούσε τα 8 δισ. δολάρια και ημερομηνία εκτόξευσης τον Οκτώβριο του 2018. «Η επιτροπή επανεξέτασης δημοσίευσε την έκθεσή της, επισημαίνοντας μια σειρά ζητημάτων και διατυπώνοντας 32 συστάσεις. Η NASA τις ακολούθησε όλες», δήλωσε ο Ρόμπινσον.

Όταν ο Γκρέγκορι Ρόμπινσον ανέλαβε τη διεύθυνση του προγράμματος, η αποδοτικότητα του χρονοδιαγράμματος του Webb μειώθηκε κατά περίπου 55%, σύμφωνα με τον Zurbuchen.

Ο Δρ Zurbuchen δήλωσε ότι η ομάδα του Webb ήταν γεμάτη από έξυπνους και εξειδικευμένους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν γίνει επιφυλακτικοί στο να ασκήσουν κριτική. Ο ίδιος πίστωσε στον Ρόμπινσον την αλλαγή των πραγμάτων. Μέσα σε λίγους μήνες, η αποδοτικότητα είχε φτάσει το 95%, με καλύτερη επικοινωνία και με διευθυντές πιο πρόθυμους να μοιραστούν πιθανά κακά νέα.

«Χρειαζόσουν κάποιον που θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ομάδας και αυτό που έπρεπε να μάθουμε ήταν τι δεν πήγαινε καλά με την ομάδα», ανέφερε ο Zurbuchen. «Η ταχύτητα με την οποία άλλαξε πορεία ήταν εντυπωσιακή».

Ο κ. Ρόμπινσον λέει με υπερηφάνεια ότι πλέον έμεινε χωρίς δουλειά.

Πηγή: ΣΚΑΪ