Skip to main content

Πυρά Φάμελλου στη Βουλή για τη σύμβαση Δημοσίου - Ελληνικός Χρυσός

«Απουσιάζετε από όλα τα περιβαλλοντικά νομοθετήματα και έρχεστε σήμερα για να μας φέρετε ένα ακόμη ξεπούλημα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) απουσιάζει από νομοθετήματα που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το άρθρο 219 που δημιουργεί «παραθυράκια» στις περιοχές Natura 2000, το «πάγωμα» κατεδαφίσεων μέχρι τον Οκτώβριο, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα σχέδια κινητικότητας κλπ.,» επισήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της αναθεωρημένης Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός.

«Απουσιάζετε από όλα τα περιβαλλοντικά νομοθετήματα και έρχεστε σήμερα για να μας φέρετε ένα ακόμη ξεπούλημα, το οποίο γίνεται, δυστυχώς, με τη χειρότερη αποικιοκρατική μορφή Σύμβασης που μπορεί να υπάρξει. Η σύμβαση αποτελεί υποτίμηση της χώρας μας ως δημόσιας διοίκησης, αλλά και του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας. Πρακτικά, έχετε παραχωρήσει τα κλειδιά του ΥΠΕΝ στην Ελληνικός Χρυσός και φθάνετε στο σημείο να έχετε άρθρα μέσα στη σύμβαση, που ορίζουν ότι οι ελεγκτές θα ελέγχουν το δημόσιο και όχι την Ελληνικός Χρυσός. Έχετε παραχωρήσει και το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ στην εταιρεία, τους έχετε παραχωρήσει και νομικούς συμβούλους, έχετε δώσει και την καρέκλα του Υπουργού να βάζουν υπογραφές και τώρα παραχωρείτε και τις μεταλλευτικές υπηρεσίες διότι ούτε σε αυτές δεν επιτρέπεται να ελέγχουν τις άδειες, γιατί πλέον οι μεταλλουργικές άδειες πρέπει να περνάνε από επιτροπές που συμμετέχει η Ελληνικός Χρυσός και εκεί θα υπάρχει υποχρέωση ομοφωνίας!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τίθεται σοβαρότατο θέμα παράβασης καθήκοντος και απιστίας κατά του ελληνικού δημοσίου και παραβιάσεις Ευρωπαϊκών Οδηγιών και εξέφρασε τις ελπίδες του και τη διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Σύμβαση να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Με την υπογραφή της αναθεωρημένης Σύμβασης, η Ελληνικός Χρυσός θα δικαιούται να παίρνει αποζημιώσεις, ακόμα και εάν η Σύμβαση καταγγελθεί με δική της υπαιτιότητα και εις βάρος της. «Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί ποτέ πουθενά στην ανθρώπινη ιστορία και στην παγκόσμια οικονομία μια εταιρεία να παίρνει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, όταν μια σύμβαση καταγγέλλεται με δική της υπαιτιότητα. Και με τραγικές προβλέψεις και για το περιβάλλον και για την εργασία και για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Με οφέλη υποπολλαπλάσια υπανάπτυκτων χωρών της Νότιας και Κεντρικής Αφρικής. Υποπολλαπλάσια προβλέπεται να είναι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη από όλες τις χώρες που υπάρχει τέτοια δραστηριότητα».

Ο πρών αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε πέντε σημεία τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηρίζουν την παρούσα σύμβαση με την οποία διαφωνεί κάθετα η αξιωματική αντιπολίτευση:

-Στον χρονισμό της κύρωσης της αποικιοκρατικής αναθεωρημένης Σύμβασης του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός. Επιλέγετε να περάσετε ό,τι είναι ξεπούλημα και υποτιμά τη χώρα μέσα στην πανδημία, για να εξαφανίσετε τις αντιδράσεις, να μη γίνεται δημόσια συζήτηση,  να μην μπορεί ο κόσμος στη Χαλκιδική να κάνει μία λαϊκή συνέλευση, να ενημερωθεί από το Δήμο με τους εργαζόμενους, να συζητήσουν. Κυρώνετε τη Σύμβαση με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική σε βαθύ κόκκινο.

-Στο γεγονός ότι δεκαεπτά (17) χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης και δέκα (10) χρόνια μετά την έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμη εφικτό βιώσιμο σχέδιο μεταλλουργίας, για τον πυρήνα δηλαδή της Σύμβασης, κάτι που αποδεικνύει την υποκρισία της εταιρίας και των δηλώσεών της.

-Στη διάψευση τελικά του «αφηγήματος» ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τις επενδύσεις, με ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός, η οποία την περίοδο 2015-2019 ζητούσε μία πιο «βολική» κυβέρνηση. Δυστυχώς είναι απόδειξη ότι διεκδικούν η Ελλάδα να γίνει μπανανία, όταν τολμάει μια επιχείρηση και τοποθετείται ότι θέλει μια πιο φιλική και βολική κυβέρνηση. Και τελικά φαίνεται πως είχε δίκιο καθώς βρήκε στην ΝΔ αυτή τη φιλική και βολική κυβέρνηση. Και με αυτή την κυβέρνηση τροποποιεί όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που δε δεχόταν, δεν ήθελε και δεν μπορούσε, να υλοποιήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

-Στην αφαίρεση της μεταλλουργίας από τις υποχρεώσεις της εταιρίας παρότι ήταν συμβατική υποχρέωσή της. Τώρα, η μεταλλουργία γίνεται δυνητική, παραπέμπεται χρονικά στις καλένδες, ενώ βάσει και της Απόφασης της Διαιτησίας του 2018 θα έπρεπε η κυβέρνηση της ΝΔ να καταγγείλει τη Σύμβαση, εφόσον η εταιρεία δε συμμορφώνεται με αυτήν της την υποχρέωση. Δεσμεύεται πλέον το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα 25 και πιθανά άλλα 25 χρόνια να μην μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις, να μην μπορεί να διεκδικήσει ούτε καν την εφαρμογή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

-Στις πράξεις βεβαίωσης περιβαλλοντικών παραβάσεων της εταιρίας που είχαν παραμείνει στα συρτάρια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν είχαν γίνει πρόστιμα, τα οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μία υπόθεση για την οποία μάς έστειλε στο δικαστήριο η εταιρεία και τελικά κερδίσαμε στο εφετείο, και χρεώθηκαν 300.000 ευρώ πρόστιμο για παραβάσεις που είχαν γίνει πέντε χρόνια πριν. Γιατί  με δικαστήρια καθυστερούσαν τις  παραβάσεις από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια, με αυτοψίες που έγιναν το 2015, το 2016 το 2017 και το 2018, είχαμε πρόστιμα ύψους περίπου 500.000 ευρώ και είχαμε και περιστατικά με απόβλητα που μεταφέρονταν με φορτηγά που ανατρέπονταν και βρίσκαμε ότι είχαν και επικίνδυνη σύσταση.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στον «αντιπεριβαλλοντικό», όπως τον χαρακτήρισε, νόμο 4685/20, που περιλάμβανε, όπως είπε, «το πρώτο «ρουσφέτι» στην Ελληνικός Χρυσός, με την παράταση διάρκειας της άδειας ΑΕΠΟ. Δεύτερο ρουσφέτι ήταν απαλοιφή της διαβούλευσης κατά την τροποποίηση της ΑΕΠΟ. Τρίτο ρουσφέτι, η απαλλαγή από την υποχρέωση αδειοδοτήσεων για την απόθεση των αποβλήτων από εξωτερικές δραστηριότητες. Άρα, ξεκίνησε η εξυπηρέτηση της εταιρείας που συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Τι υπερασπίζεστε, λοιπόν, τώρα; Την παραβίαση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα και θέλετε εμείς να συνηγορήσουμε και να μην σας πούμε ότι παρανομείτε; Και δεν παρανομείτε μόνο τυπικά, παρανομείτε και επί της ουσίας. Παραβιάζετε τον όρκο που έχετε δώσει προς όφελος της χώρας, προς όφελος του περιβάλλοντος και προς όφελος των πολιτών. Διότι, η χώρα δεσμεύεται για πάρα πολλά χρόνια να κάνει ό,τι θέλει η εταιρεία».