Skip to main content

Πυρά Λαϊκής Συσπείρωσης για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς

Για μεθοδεύσεις που αφορούν την παραχώρηση του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς κάνει λόγο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ανακοίνωσή της.

Να διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς ζητά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης από τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα έξι επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τη μαρίνα της περιοχής.

«Όσοι εκπονούν ή συμφωνούν με τα σχέδια αυτά, όπου κυριαρχούν οι όροι του ανταγωνισμού και της αγοράς, ένα στόχο έχουν, να προκύψουν κέρδη, από τις τσέπες των δημοτών και γενικά των εργαζομένων που θα επισκέπτονται την πλαζ και θυσιάζουν το δικαίωμα του λαού για δωρεάν πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους και για αναψυχή», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη.

Αναλυτικά:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς από την πρώτη στιγμή ανέδειξε στο λαό της περιοχής τις μεθοδεύσεις για την παραχώρηση του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επικοινωνιακή καμπάνια της διοίκησης για την ανάπλαση της πλαζ, ως ένα έργο που δήθεν θα ήταν προς το συμφέρον όλων, επισημάναμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα το πληρώσουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να επισκέπτονται την παραλία της Καλαμαριάς. Ήδη από την θητεία της προηγούμενης διοίκησης και μέχρι και σήμερα, επανειλημμένα ζητήσαμε από την Διοίκηση -πρώην και νυν- να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΑΔ, που αφορούσαν το ύψος του αντίτιμου της παραχώρησης του χώρου της πλαζ, ενώ το χρησιδάνειο είχε λήξει από το 2013 και θα έπρεπε να διεκδικηθεί η ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση του.

Στην τελευταία συνεδρίαση, της 5ης Ιουλίου, η Διοίκηση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα στις 12 Ιουλίου. Από το προεδρείο κοινοποιήθηκε και το έγγραφο της ΕΤΑΔ προς το Δήμο, με το οποίο επιβεβαιώνεται εμφατικά αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε όλο αυτό το διάστημα: ότι η ΕΤΑΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμιά παραχώρηση χρήσης του ακινήτου της πλαζ προς το Δήμο, αλλά στην πραγματικότητα θα το εκμισθώσει για 25 χρόνια και μάλιστα με πολύ ακριβό αντίτιμο!! Μάλιστα, το ύψος του ανταλλάγματος τίθεται υπό την αίρεση της υλοποίησης συγκεκριμένου «αναπτυξιακού πλάνου» του δήμου, το οποίο φυσικά θα αξιολογείται από την ΕΤΑΔ.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πλαζ και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Διότι το κόστος της «παραχώρησης» ξεκάθαρα θα φορτωθεί στους εργαζόμενους που θα επισκέπτονται τον χώρο και θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά για να κάνουν χρήση των υποδομών. Οι λοιπές παρατάξεις, με αίτημα τους, ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης, επικαλούμενοι ελλιπή χρόνο προετοιμασίας της. Θεωρούμε την στάση τους προσχηματική. Η διαφωνία τους δεν αφορά στην ύπαρξη αντιτίμου παραχώρησης, που είναι η ουσία, αλλά στο ύψος αυτού και σε επιμέρους πλευρές του αναπτυξιακού πλάνου. Δεν μπορούν να αποκρύψουν την στρατηγική τους ταύτιση με την Διοίκηση, καθώς είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν την βασική κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων χώρων, που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, «διαφωνούν, συμφωνώντας». Αποδεικνύεται η υποκριτική τους αγανάκτηση και το δήθεν ενδιαφέρον για το λαό, όταν σε προηγούμενες συνεδριάσεις διαμαρτύρονταν για τις ακριβές τιμές στην πλαζ. Γνωρίζουν φυσικά ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τα προσδοκώμενα κέρδη και τα έξοδα. Και μέσα στα έξοδα περιλαμβάνεται πρώτα και κύρια το αντίτιμο της παραχώρησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προκαλέσει τις παρατάξεις να τοποθετηθούν επί του αντιτίμου και να μη χαϊδεύουν μόνο τα αυτιά των δημοτών για αντιπολιτευτικούς λόγους, ωστόσο, κάνεις δεν τοποθετήθηκε επί αυτού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ξεκάθαρη θέση, την οποία θα εκφράσουμε όποτε και αν γίνει η συνεδρίαση. Όσοι εκπονούν ή συμφωνούν με τα σχέδια αυτά, όπου κυριαρχούν οι όροι του ανταγωνισμού και της αγοράς, ένα στόχο έχουν, να προκύψουν κέρδη, από τις τσέπες των δημοτών και γενικά των εργαζομένων που θα επισκέπτονται την πλαζ και θυσιάζουν το δικαίωμα του λαού για δωρεάν πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους και για αναψυχή. Σε αυτήν την στρατηγική κατεύθυνση συμφωνούν όλοι, Διοίκηση και οι λοιπές παρατάξεις της «αντιπολίτευσης».

Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει την δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου της πλαζ από την ΕΤΑΔ. Για μας οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα, αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.