Skip to main content

Νοτοπούλου αμφισβητεί Κικίλια: Βαριά 10 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα του 2021

Αμφισβητεί τα εκτιμώμενα έσοδα των 12 δισ. από τον τουρισμό - Ζητά επιδότηση της εργασίας και στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού έκανε λόγο η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία, μάλιστα, αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για εκτιμώμενα έσοδα από τον τουρισμό που θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ.

«Μάλλον κάνει κάποιου είδους μαγικά ο υπουργός Τουρισμού, μετά βίας εκτιμούμε πως θα αγγίξουν τα 10 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό με βάση το πώς κινήθηκε ο κλάδος τους προηγούμενους μήνες» ανάφερε η κα. Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο περιθώριο της 36ης Philoxenia.

«Τη φετινή σεζόν, οι εισπράξεις και οι αφίξεις είναι ενθαρρυντικές. Θα μπορούσαν ωστόσο να πάνε και καλύτερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα υπεραισιόδοξο μήνυμα ως προς τα οικονομικά μεγέθη, προκειμένου να κρύψει τις δικές της αστοχίες. Η κινητικότητα του Ιουλίου-Αυγούστου, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιων κυβερνητικών χειρισμών, αλλά της δυναμικής που είχε αναπτύξει ο ελληνικός τουρισμός, της ανάγκης των τουριστών, μετά από μια δύσκολη χρόνια, λόγω του κορωνοϊού για να ταξιδέψουν περισσότερες ημέρες και της ικανότητας των ανθρώπων του κλάδου να παρέχουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου υπογραμμίζοντας πως «κρίσιμο ερώτημα παραμένει εάν τα έσοδα είναι επαρκή για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που είχε συσσωρευθεί και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων ή αν τα εισέπραξαν λίγοι και άρα θα βρεθούμε στο φάσμα νέων λουκέτων».

Μάλιστα αναφερόμενη στο θέμα του χειμερινού τουρισμού τόνισε πως η εικόνα που παρουσιάζει πλέον η χώρα, που έχει κοκκινίσει στον επιδημιολογικό χάρτη, είναι αποτρεπτική για ταξίδια.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό σημείωσε πως θα πρέπει να εμφανιστούν τα ένσημά τους από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 και να αποδοθούν ως οφείλουν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου να μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας χωρίς εξοντωτικούς όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην οποία, όπως είπε δόθηκαν λίγα και αργά, της επιδότησης της εργασίας, της αξιοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, του ανασχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης, της αύξησης του βασικού μισθού, της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, της μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.