Skip to main content

Ηχηρό καμπανάκι από τη φωτιά στο Πανόραμα - Φόβοι για «μικρό Μάτι» (φωτο+vid)

Σήμα κινδύνου από την Πυροσβεστική για τα σημεία με πεταμένα ξερά κλαδιά και εύφλεκτα υλικά, αλλά και τη ρυμοτομία - Τι λένε δήμος και ΔΕΔΔΗΕ

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε στις αρχές η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 5 Ιουνίου το απόγευμα στην περιοχή Πουρνάρι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στην περιοχή του Πανοράμοτος, και πιο συγκεκριμένα σε πλαγιά με ξερή και χαμηλή βλάστηση. Λόγω του αέρα πήρε γρήγορα διαστάσεις με συνέπεια να κινδυνέψουν σπίτια, καθώς οι φλόγες έζωσαν κάποιες από τις αυλές επί της οδού Μουστακλή.

Διαβάστε - Φωτιά στο Πανόραμα: Απειλήθηκαν σπίτια, μάχη με τις φλόγες μέσα σε αυλές (vid)

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής αλλά και οι ρίψεις νερού από δύο καναντέρ αποσόβησαν τα χειρότερα.

Πρόκειται για μια περιοχή με έναν συνδυασμό χαμηλής αλλά και δασώδους βλάστησης, εκτός σχεδίου πόλεως, με κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και εκπαιδευτήρια προς τη μεριά των Ελαιώνων, όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Δρόμοι στενοί, όπου μετά βίας χωρά ένα πυροσβεστικό όχημα, κατοικίες με μοναδική έξοδο διαφυγής την κεντρική οδό, παλιοί αγροτικοί δρόμοι, μερικοί εκ των οποίων αδιέξοδοι, και περιφραγμένα οικόπεδα συνθέτουν ένα σκηνικό που σε περίπτωση φωτιάς εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Οι εικόνες που κατέγραψε η Voria.gr την Κυριακή 6 Ιουνίου, λίγες ώρες μετά την επικίνδυνη πυρκαγιά του Σαββάτου, είναι χαρακτηριστικές.  

Τα ξερά χόρτα που υπάρχουν στα οικόπεδα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και τα κομμένα κλαδιά, ανακατεμένα με σκουπίδια, πλαστικά και άλλα εύφλεκτα υλικά, πεταμένα σε διάφορα σημεία ή γύρω από κάδους σκουπιδιών, αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη είτε για να ξεσπάσει μια φωτιά είτε για να τη βοηθήσει να επεκταθεί.

Δέντρα ψηλά με ξερά κλαδιά να εφάπτονται σε καλώδια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν τους καλύτερους αγωγούς, με έναν σπινθήρα να αρκεί για να προκληθεί ατύχημα.  

Σήμα κινδύνου από την Πυροσβεστική

Ο Κωνσταντίνος Δαρούδης αρχιπύραρχος, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη Voria.gr αναφέρει για την περιοχή ότι είναι ένα πολύ μικρό, απειροελάχιστο μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που υπήρχε στο Μάτι της Αττικής με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

«Κάπως έτσι ήταν δομημένο και το Μάτι και μάλιστα έχω μαρτυρίες συναδέλφων που υπηρέτησαν για χρόνια σε εκείνη την περιοχή οι οποίοι μέσα από τις αυτοψίες έκαναν τις επισημάνσεις τους, με πρώτη τη ρυμοτομία, ζητώντας να ανοίξουν και άλλο οι δρόμοι καθώς με το ζόρι χωρούσε ένα μικρό όχημα της πυροσβεστικής, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται και να μπουν πρόσθετα υδροστόμια. Όλα αυτά δίχως αποτέλεσμα καθώς ο καθένας από την περιουσία του δεν παραχωρούσε ούτε ένα εκατοστό από τη γη του, για αυτόν τον σκοπό, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη φωτιά που ξεκίνησε από το ρέμα στο Πουρνάρι αναφέρει ότι εντός του ρέματος υπήρχαν η «Άρτα και τα Γιάννενα», εννοώντας πέρα από τα ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα. «Η φωτιά ήταν επικίνδυνη, μπορούσε να ξεφύγει, εκατέρωθεν του ρέματος υπάρχουν σπίτια, τα οποία στις αυλές τους είχανε καύσιμη ύλη» αναφέρει.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι πέραν του ρέματος υπάρχουν διάσπαρτα ξερά κλαδιά και άρρωστα ψηλά δέντρα. «Αυτά τα δύο μπορούν να διορθωθούν αλλά η ρυμοτομία είναι δύσκολο θέμα. Η υπηρεσία έχει θέσει πολλάκις τα ζητήματα αυτά» αναφέρει και τονίζει ότι τον προβληματίζει μεταξύ άλλων και η συμπεριφορά των πολιτών που προέρχονται από το σκληρό lockdown και τον εγκλεισμό για τον τρόπο που συμπεριφέρονται κατά τις εξόδους τους στην ύπαιθρο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ένα επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι προηγήθηκε ένας άνομβρος χειμώνας με αποτέλεσμα να διανύουμε μια ξηρή αντιπυρική περίοδο και αυτό αυξάνει τους κινδύνους για πυρκαγιές.

Θέτει το ζήτημα της συνεργασίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όση ετοιμότητα και αν επιδείξει ο μηχανισμός μας, όταν δεν υπάρχει ανάλογη συνεργασία όχι μόνο από τον απλό πολίτη αλλά κυρίως με τους φορείς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι και ενταγμένοι στην Πολιτική Προστασία και πρέπει να συνεργαστούμε μαζί, μιλώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και τα δασαρχεία, τότε έχουμε θέμα».

Η άποψη του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζει στη Voria.gr ότι σε καμιά περίπτωση η περιοχή δεν προσομοιάζει με το Μάτι, καθώς δεν έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά όπως η πυκνή βλάστηση, οι δρόμοι κ.ά. Ωστόσο επισημαίνει ότι «είναι εκτός σχεδίου πόλεως, με τα καλά και τα κακά του».

«Έχουμε εκφράσει τη ζωηρή μας ανησυχία για την εκτεταμένη υλοτόμηση στο Σέιχ Σου, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου και των προϊόντων της υλοτομίας (ξερά κλαδιά και κορμοί δέντρων που βρίσκονται διάσπαρτα στο δάσος και ακόμη δεν έχουν μαζευτεί). Υπάρχουν ακόμη δέντρα ξερά. Θέλει πολύ δουλειά για να καθαριστούν και τα κονδύλια που έχουν διατεθεί είναι ελάχιστα. Το 70% του δάσους είναι εντός των ορίων του δήμου μας και το κονδύλι για καθαρισμό δημοσίων χώρων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, πρανή είναι 35.000 ευρώ και ακόμη δεν το έχουμε πάρει. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για βενζίνες» επισημαίνει.

Αναφορικά με τα ξερά κλαδιά και τα άλλα εύφλεκτα υλικά που κατέγραψε ο φακός της Voria.gr λέει: «Οι κάτοικοι πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο στο 15195, το αίτημά τους σημειώνεται και η υπηρεσία προχωρά στην αποκομιδή τους. Μαζεύουμε 90 τόνους ογκώδη την ημέρα». Για τα ξερά δέντρα που εφάπτονται με καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ σημειώνει ότι η κλάδευσή τους είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ, η οποία έχει δική της εργολαβία και προχωρά στις απαραίτητες εργασίες.

Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ

Από τον ΔΕΔΔΗΕ πηγές της υπηρεσίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης τονίζουν πως «η αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ αφορά κλαδεύσεις δέντρων τα οποία γειτνιάζουν με τα εναέρια δίκτυα, δηλαδή τους αγωγούς των δικτύων τα οποία πλησιάζει η βλάστηση των δέντρων. Πραγματοποιείται κλάδευση δύο φορές τον χρόνο. Υπάρχει εργολάβος της υπηρεσίας ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή 12 μήνες τον χρόνο. Πριν από δέκα ημέρες έγινε κλάδευση στο σημείο. Οι κλαδεύσεις γίνονται για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από τους αγωγούς που ηλεκτροδοτούν τους καταναλωτές της περιοχής».

«Οι εργασίες που πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ είναι συγκεκριμένες, δεν περιλαμβάνουν όλη τη δασώδη έκταση και δεν περιλαμβάνουν σημεία και χώρους που δεν διέρχονται εναέρια δίκτυα. Τα καλώδια που ηλεκτροδοτούν τις μόνιμες κατοικίες είναι καλώδια συνεστραμμένα τα οποία δεν δημιουργούν σπινθηρισμούς, ούτε άλλο πρόβλημα», καταλήγουν.