Skip to main content

Πυρκαγιές: Επανέκδοση αδειών ΙΧ χωρίς κόστος για τους πυρόπληκτους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επλήγησαν δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης το ποσό που προβλέπεται .

Κινήσεις για την ευκολότερη διαγραφή των οχημάτων που κάηκαν στις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών και την αντικατάσταση χαμένων αδειών οδήγησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα όσοι έχασαν τις άδειές τους θα μπορούν να τις επανεκδίδουν χωρίς τα προβλεπόμενα από τον νόμο τέλη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επλήγησαν τις ημέρες αυτές δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης το ποσό που προβλέπεται από τον νόμο για την απώλεια ή κλοπή του εν λόγω εντύπου. Θα αρκεί για την αντικατάστασή του μια δήλωση απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης.

Παράλληλα, θα διευκολυνθεί η οριστική διαγραφή των οχημάτων που καταστράφηκαν, με διαδικασία ανάλογη αυτής που είχε ακολουθηθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Εξάμηνη παράταση

Σχετικά με τα δελτία τεχνικού ελέγχου, που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν τις προσεχείς ημέρες, των ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, τις άδειες οδήγησης, τα πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας (ΠΕΙ), τις άδειες άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και τα δελτία εκπαίδευσης εξέτασης των πληγέντων, αναμένεται να δοθεί τουλάχιστον εξάμηνη παράταση, η ακριβής διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Ιατρικά πιστοποιητικά

Επιπλέον, ιατρικά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τους πληγέντες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αιτήματα σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες έως και 6 μήνες μετά την έκδοσή τους. Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, κατόπιν αιτήματος από την εκάστοτε αρμόδια περιφέρεια.

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε χθες τη Βαρυμπόμπη, εκεί όπου συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου. «Οι εικόνες που αντικρίσαμε μας προκαλούν οδύνη. Ολοι μαζί θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες για να επουλωθούν οι πληγές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι μηχανικοί μας εργάζονται ακατάπαυστα ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία καταγραφής
των ζημιών», δήλωσε.