Skip to main content

Τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς σε αγορά στο Στρασβούργο

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει και έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Επτά τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και δώδεκα τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Κλεμπέρ προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι έξι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το περιστατικό έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές ως «τρομοκρατική επίθεση».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες. Τον ίδιο αριθμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία.

Ο φερόμενος δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ. Συγκεκριμένα, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος πυροβόλησε εναντίον ατόμων, ένα εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας. Ο τουρίστας δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με άλλους τρεις Έλληνες, που οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο από τους αστυνομικούς και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Μάλιστα στο σημείο βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος που με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως πρόλαβε να αποχωρήσει γρήγορα από το σημείο υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε πανικός ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι γνωστό ακόμη εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

πηγή φωτογραφίας: Radio France - Lucile Guillotin