Skip to main content

Πιτσιόρλας από ΕΚΕΤΑ: Καλύπτουμε το χάσμα έρευνας-βιομηχανίας

Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΕΤΑ και του υπουργείου Οικονομίας. Θεαματική αύξηση στις δαπάνες της βιομηχανίας για έρευνα.

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ).

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε μεταξύ του προέδρου και διευθυντή του ΕΚΕΤΑ, Θανάση Κωνσταντόπουλο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα. Πρόκειται για μία συμφωνία που σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο πλευρών να συνεργαστούν, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι το 2019 αποτελεί σημαντική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς, μετά την έξοδο από τα μνημόνια πέρσι τον Αύγουστο, μπαίνουν οι βάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Πρέπει να παράξουμε διεθνώς εμπορευσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ το νέο μοντέλο θα χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας. Όπως είπε, τη διετία 2017-2018 αυξήθηκαν θεαματικά οι δαπάνες της ελληνικής βιομηχανίας για την έρευνα, που ξεπέρασαν αυτές του δημοσίου, οι οποίες επίσης εκτινάχθηκαν."Η συνάντηση της έρευνας με την παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας και αν το συγκεκριμένο κενό δεν γεφυρωθεί σύντομα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι εξελίξεις διεθνώς προχωρούν με ραγδαιους ρυθμούς", επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος, είπε πως συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που το ΕΚΕΤΑ ξεριζώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και εντάσσεται πλέον στο υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως η σημερινή συμφωνία είναι ευκαιρία να ξαναβρεθούν μεταξύ τους οι δύο πλευρές. Ο ίδιος είπε ότι πριν από δύο ημέρες είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, με αντικείμενο τη στήριξη της βιομηχανίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.