Skip to main content

ΠΚΜ: Καμπανάκι από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών

Η περιφέρεια ανακοινώνει πως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε τα πρώτο περιστατικό στη Βουλγαρία - Aνακοινώσεις από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής

Aνακοινώσεις σχετικά με τη γρίπη των πτηνών εξέδωσε από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της υπηρεσίας μας και της τελευταίας εγκυκλίου (1839/335764/25.11.2021) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σας ενημερώνουμε πως "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας, κυρίως του υπότυπου Η5N1, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιρλανδία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών. Η τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017 και 2021) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)».

»Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως. Ορισμένοι υπότυποι του ιού (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, λιγότερο συχνά να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόµα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά. Ο υπότυπος Η5Ν8 προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά.

»Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωοτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, είναι προφανές ότι το προσεχές διάστημα (Δεκέμβριος-Μάρτιος) ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος. Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους. Τα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και επισυνάπτονται και στο παρόν.

»Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα

»Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών (Υ.Α. 113/17324/20.01.2021–ΦΕΚ Β’ 375/02.02.2021), είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

»Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών). Τα είδη άγριων πτηνών προς δειγματισμό παρατίθενται στην επισυναπτόμενη σελίδα του προαναφερόμενου προγράμματος.
 
»Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια ΚΥΑ 1633/297023/25.10.2021–ΦΕΚ Β’ 5016/27.10.2021 περί οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών (Β΄5016), που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, παρ. Δ του άρθρου 6, προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού της τάξεως των τριάντα ευρώ ανά άγριο πτηνό ανά έτος, μη δυνάμενης να υπερβεί τις πέντε χιλιάδες (5.000,00 €) ευρώ, για τον εντοπισμό, τη συλλογή και την προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών κατάλληλων προς δειγματισμό, μη πυροβολημένων, στις οικίες κτηνιατρικές υπηρεσίες

»Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. ΣΤ. για την καταβολή της ανωτέρω ενίσχυσης των δικαιούχων της, ακολουθείται η εξής διαδικασία: 1. Κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων προσκομίζουν στις αρμόδιες κατά Περιφερειακή Ενότητα Κτηνιατρικές Αρχές τα παρακάτω: α) έντυπο αποστολής δείγματος κατάλληλα συμπληρωμένο (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 8 του Παραρτήματος της ανωτέρα ΚΥΑ) β) αίτημα πληρωμής στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο ΑΦΜ και ο IBAN τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 9 του Παραρτήματος) γ) έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος (κυνηγός ή φύλακας θήρας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης). Επισυνάπτονται στο παρόν τα υποδείγματα 8 και 9.
 
»Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥΠ.Α.Α.Τ., με βάση εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδιασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους”.     

 Το υπόδειγμα 8, το υπόδειγμα 9 και τα σχετικά αρχεία με τα Μέτρα Βιοασφάλειας και τα είδη πτηνών προς δειγματισμό επισυνάπτονται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ:                                                                                                          
https://pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=337&pressid=23039