Skip to main content

Πλακιωτάκης: 16 ελληνικά πλοία σε αναμονή στη Διώρυγα του Σουέζ

Τεράστιο χαρακτήρισε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Διώρυγα του Σουέζ ο υπουργός Ναυτιλίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει.

 

Η προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ το τελευταίο εξαήμερο θίγει τη διεθνή και ελληνική ναυτιλία, με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να κάνει λόγο για «τεράστιο πρόβλημα». 

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «πάνω από 10% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και με μέσα και προσωπικό να προσφέρει τη βοήθειά της, ενώ δυστυχώς έχουμε 16 ελληνικά πλοία που περιμένουν να διέλθουν της διώρυγας. Πιστεύουμε σύντομα να καταστεί δυνατή η ασφαλή διέλευση από τη διώρυγα» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στη φίλη χώρα Αίγυπτο και σε συνεργασία με την Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών», τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στην προσπάθεια αποκόλλησης του προσαραγμένου πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ.

«Θέλαμε να τονίσουμε με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια και σε επίπεδο ρυμούλκησης αλλά και βυθοκόρησης, σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα εξέφρασε το Σάββατο η Αίγυπτος για τη στήριξη που προσφέρθηκαν να δώσουν για την αποκόλληση του φορτηγού πλοίου που έχει διακόψει τη θαλάσσια διέλευση στη Διώρυγα του Σουέζ. Τις ευχαριστίες μετέφερε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπία, μιλώντας σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.