Skip to main content

Πλακιωτάκης: Νησί με τεράστιες δυνατότητες η Αμμουλιανή - Αναβάθμιση με έργα 2 εκατ. ευρώ

Στόχος είναι να μείνουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών στον τόπο τους, όμως, για να γίνει αυτό χρειάζονται υποδομές, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Τη στήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην ένταξη της Αμμουλιανής στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος "GR-eco Islands", ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του νησιού, παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων της Χαλκιδικής.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα προσδοκόμενα αναπτυξιακά οφέλη από το πρόγραμμα θα είναι μεγάλα για ένα νησί με τεράστιες δυνατότητες. Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε και επίσημα την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του μεγάλου έργου αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού με παράλληλη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Όπως είπε, το έργο, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί εντός του επομένου έτους και μετά την ολοκλήρωσή του θα αυξήσει τα έσοδα και θα αλλάξει τον χάρτη του νησιού. Ταυτόχρονα, όπως είπε, το υπουργείο εξετάζει σε συνεργασία με τον δήμο και άλλα έργα υποδομής, που σχετίζονται με την ύδρευση και την αφαλάτωση του νερού.

«Η Αμμουλιανή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και δεν βρίσκεται θεωρητικά. Το έργο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας για τη μικρο-νησιωτικότητα", είπε ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τα μικρά νησιά της χώρας μικρούς πνεύμονες ανάπτυξης, με μεγάλη αξία για τους κατοίκους. Στόχος του υπουργείου, ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, είναι να μείνουν οι κάτοικοι των νησιών στο τόπο τους, όμως, για να γίνει αυτό χρειάζονται υποδομές. Γι' αυτό, σημείωσε, πρώτη φορά εκπονήθηκε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη στήριξη της νησιωτικότητας. Καταφέραμε έπειτα από πολύ καλή τεκμηρίωση και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξουμε σε επίπεδο αναβάθμισης λιμενικών υποδομών πάνω από 200 εκ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει τέτοια δράση", τόνισε επισημαίνοντας ότι το 15% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στα νησιά και δικαιούνται να απολαμβάνει υπηρεσίες ανάλογες με αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, χαρακτήρισε το νησί στέμμα της περιοχής με τρομερές προοπτικές. Όπως είπε, είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας και παρότι αποτελεί το 1/140 της έκτασης του δήμου "διεκδικεί όλη μας την προσοχή". Ο κ. Βαλιάνος ευχαρίστησε τον υπουργό τονίζοντας πως το έργο αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο ότι το κομβικό αυτό υπουργείο θα είναι μόνιμος και σταθερός σύμμαχος για τις ανάγκες του νησιού και του δήμου.

Τον υπουργό υποδέχτηκαν στο νησί παιδιά που του πρόσφεραν λουλούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς και χορωδία γυναικών του νησιού. Μετά την εκδήλωση ο δήμαρχος πρόσφερε στον κ. Πλακιωτάκη μία εικόνα της Παναγίας της Αθωνίτισσας.