Skip to main content

Πλακιωτάκης: Σε νέα δημιουργική φάση οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

Οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας ειδικά μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας έχουν μπει σε μία νέα δημιουργική φάση, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Με στόχο να βοηθηθούν 2.180 παιδιά ευάλωτων οικονομικά οικογενειών, που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, το φιλανθρωπικό ίδρυμα της cosco shipping (cosco shipping charity foundation) χρηματοδοτεί δύο σημαντικές δράσεις με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Προέδρου της ΟΛΠ ΑΕ κ.Υu Zenggang, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός παρέλαβε επιταγή 500.000Euro από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του COSCO SHIPPING Charity Foundation, κ. Fu Xiaoli δηλώνοντας τις θερμές του ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη του Ομίλου Cosco προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη δράση αφορά την οικονομική ενίσχυση προετοιμασίας 80 μαθητών της τρίτης λυκείου από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και η δεύτερη την οικονομική ενίσχυση δράσεων εκπαίδευσης καινοτομίας, αθλητισμού, πολιτισμού, για 2.100 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Και οι δύο δράσεις απευθύνονται σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Καμίνια Δραπετσώνα Κερατσίνι Πέραμα Σαλαμίνα) και στις περιοχές της Αθήνας (Ακαδημία Πλάτωνος Σεπόλια Κολωνός).

Οι υποβληθείσες αιτήσεις θα ελεγχθούν από κοινωνικούς λειτουργούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα τοπικά του παραρτήματα.

«Το ίδρυμα cosco shipping charity Foundation επισημοποιεί την παρουσία του στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος children included που υλοποιεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα που απευθύνεται σε 2.180 μαθητές που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και οι οποίες απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ανέφερε ότι η κίνηση αυτή του φιλανθρωπικού ιδρύματος της cosco καταδεικνύει την απόφαση του κινεζικού ομίλου να συμμετέχει ενεργότερα στα κοινά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που αν και κινούνται εκτός των ορίων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εντούτοις στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία πως η εδώ παρουσία του είναι και πολυδιάστατη αλλά και πολυεπίπεδη.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ξεπερνώντας τα 5 εκατ. κοντέινερ, αποδεικνύοντας ότι με αυτό τον τρόπο ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας ειδικά μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας έχουν μπει σε μία νέα δημιουργική φάση.

Υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι οι επενδύσεις της cosco στον Πειραιά και στη χώρα μας είναι σημαντικές τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να στηρίξει τις συγκεκριμένες επενδύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα καλύπτει και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η σημερινή κίνηση του ιδρύματος της cosco δείχνει πως η κινεζική εταιρεία αναλαμβάνει υπόψιν της τις κοινωνικές ευαισθησίες και συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες μπροστά.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κ.Υu Zenggang εκπροσωπώντας τον όμιλο της cosco shipping είπε ότι η Κίνα και Ελλάδα έχουν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι αμοιβαία.Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας κοινής ωφελείας των δύο χωρών ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Belt and Road είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό συνεργάτη.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία cosco έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά από το 2009 και μετά από 10 χρόνια αυτό το έργο της συνεργασίας των δύο χωρών αποτελεί υπόδειγμα.

Τόνισε επίσης ότι η cosco αποδίδει μεγάλη σημασία στην τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να βοηθήσει τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ωφέλεια καιγια τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση ιδιαίτερης χαράς και πραγματικής ικανοποίησης για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

«Μας δίνεται η δυνατότητα με την υπογραφή του μνημονίου αυτού να υλοποιήσουμε ένα μέγιστο ανθρωπιστικό και εθελοντικό έργο που μετουσιώνει σε πράξη βασικές και θεμελιώδεις αρχές του κινήματος μας που είναι ο ανθρωπισμός και ο εθελοντισμός» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι η έναρξη του προγράμματος αυτού συμπίπτει και με τη νέα αναγεννητική προσπάθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικά της νέας πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κεντρικής διοίκησης να δημιουργήσει ένα νέο διάφανο αποτελεσματικό καθαρό Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας.

-Τι είναι η COSCO SHIPPING Charity Foundation-

Η COSCO SHIPPING Charity Foundation στήριξε οικονομικά την περίοδο 2018-2019 την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ώστε να βοηθήσει πολλούς αθλητές με αναπηρία να εκπληρώσουν το όνειρό τους και να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022.

Το COSCO SHIPPING Charity Foundation είναι μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τον όμιλο COSCO SHIPPING τον Οκτώβριο του 2005 με την έγκριση του κρατικού συμβουλίου της Κίνας. Από την ίδρυσή του, το ίδρυμα έχει λειτουργήσει και υλοποιήσει περισσότερα από 500 φιλανθρωπικά έργα και έχει κάνει δωρεές που ανέρχονται σε 602 εκατομμύρια RMB. Έχει κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το "Βραβείο Φιλανθρωπίας της Κίνας" και "'Αριστη Διαφανής Φιλανθρωπική Οργάνωση".

-Τι είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Είναι ο μεγαλύτερος Ανθρωπιστικός Οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.