Skip to main content

Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο

Ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι όλες οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος γίνονται με βάση τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο και έχουμε ήδη παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο ακρόασης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του κ. Γ. Κουμπαράκη, που προτάθηκε για διορισμό στη θέση μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Απαντώντας στον τέως πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, για το εάν έχουν δοθεί εντολές για πρακτικές «push back» από το Λιμενικό στις διαδικασίες διάσωσης, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι οι ενέργειες του ΛΣ γίνονται με βάση τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ακύρωσε απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έγιναν σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, κατά την οποία «δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή», όπως είπε, με μαζικές και υποκινούμενες μετακινήσεις πληθυσμών προκειμένου «να επιτύχει η Τουρκία την επιδίωξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων».

Όπως τόνισε, μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη: Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας. Είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη, έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι όλες οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος γίνονται με βάση τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ μνημόνευσε εκ νέου τη δήλωση του τέως πρωθυπουργού «ότι η Κυβέρνηση σωστά έκανε και φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της πατρίδας μας». Τέλος, επανέλαβε ότι «η χώρα δέχεται μια ασύμμετρη απειλή και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με προσφυγικό-μεταναστευτικό».