Skip to main content

Πλεύρης από Θεσσαλονίκη: Από ιδιώτες θα καλυφθούν κενά αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο

Τι ανέφερε για το θέμα των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες, που έχουν παγώσει λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων, θέμα που είχε αναδείξει η Voria

Την κάλυψη κάποιων κενών σε αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από γιατρούς των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης για το επόμενο εξάμηνο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη.

Ειδικά για το θέμα των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες, που έχουν παγώσει λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων, ζήτημα που είχε αναδείξει η Voria.gr, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί σε κάποιον βαθμό σε συνεννόηση με το Λαϊκό, το δεύτερο μαζί με το Ιπποκράτειο από τα συνολικά τέσσερα νοσοκομεία της χώρας που πραγματοποιούν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικά κίνητρα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, έτσι ώστε να προσελκύσει ειδικούς στο ΕΣΥ.

Διαβάστε: Κραυγή απόγνωσης από 40χρονο νεφροπαθή σε τελικό στάδιο

«Υπάρχει πρόβλημα αναισθησιολόγων και σε μεγάλες πόλεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη το ζούμε πολύ έντονα με το Ιπποκράτειο και είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία για να βρεθεί μία λύση. Οι λύσεις για τους αναισθησιολόγους είναι στις εξής κατευθύνσεις: πρώτα απ’ όλα, επειδή για τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη συνολικά έχει πρόβλημα αναισθησιολόγων, γιατί είναι μία ειδικότητα που δεν έχει τις θέσεις που θέλουμε –το εθνικό μας σύστημα υγείας έχει το επιπλέον πρόβλημα ότι είναι πιο ελκυστικός ο ιδιωτικός τομέας για τους αναισθησιολόγους- θα ενεργοποιήσουμε τη διάταξη, την οποία έχουμε ψηφίσει, ότι όσοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ -ιδιωτικές κλινικές- θα δίνουν αναισθησιολόγους. Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες, για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει. Παράλληλα, μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, θα δώσουμε ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν και θα έχουμε και τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτές τις ειδικότητες και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο εθνικό σύστημα υγείας. Και θα έχουμε κι ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο που συνδυάζεται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου συνολικά να υπάρξει επιθυμία επιστροφής επιστημόνων στο εθνικό σύστημα υγείας ειδικά στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, για το Ιπποκράτειο -γιατί καταλαβαίνω ότι είναι ένα κεντρικό θέμα- είμαστε σε συνεννόηση με το Λαϊκό στην Αθήνα να αυξήσει τον χρόνο εφημέρευσης ως προς τις μεταμοσχεύσεις, προκειμένου να κερδίσουμε ώρες για τους αναισθησιολόγους», δήλωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση της Voria.gr αν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τους ιδιώτες, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν οι ιδιώτες να προσέλθουν. «Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές – δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένα, όταν υπάρχει πρόβλημα -όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο- να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων. Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουν και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή», είπε.