Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τέλος του 2022 το χρονοδιάγραμμα για το Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Καρατάσιου

Για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στο στρατοπέδου Καρατάσιου και την καταγγελία για ξυλοδαρμό ηλικιωμένου ασθενή στο Παπαγεωργίου μίλησε ο υπουργός.

Την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο, το οποίο χωροθετήθηκε εντός του στρατοπέδου Καρατάσιου, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Παιδιατρικό νοσοκομείο που κατασκευάζεται στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σημειώνοντας ότι οι εργασίες ανέγερσης θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2023. «Οι εξελίξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή αφορούν σε δύο σημεία στη Θεσσαλονίκη. Το ένα κομμάτι είναι το Παιδιατρικό του Νιάρχος που βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή αρχές του επόμενου έτους, Ιανουάριο του 2023, θα ξεκινήσει με χρόνο περάτωσης τα τέλη του 2025 και το πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με το Ογκολογικό. Τώρα πια πήγαμε στη χωροθέτηση, είναι στο στρατόπεδο. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Η παραχώρηση προχωρά, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες αδειοδοτικές διαδικασίες. Ο υπολογισμός μας είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι τέλος του έτους, θα έχουμε το σαφές χρονοδιάγραμμα», δήλωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά συνολικά για τη Μακεδονία.

Στο πλαίσιο περιοδείας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πλεύρης επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε σύσκεψη με τη διοίκηση του ιδρύματος, παρουσία του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωσή του και έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η επίσκεψη στο Παπαγεωργίου σηματοδοτεί ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας από εδώ και πέρα, το μοντέλο των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θεωρούμε ότι θα εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τους πολίτες. Μιλήσαμε για τα θέματα που υπάρχουν και κυρίως για την κάλυψη των θέσεων συνολικά με την προκήρυξη που βγήκε τώρα για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά και το λοιπό προσωπικό, που θα βγει τον άλλο μήνα. Παράλληλα, είδαμε και το μοντέλο νέων σχέσεων που θα υπάρξουν και κυρίως η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, που θέλουμε στο επόμενο στάδιο να αρχίσουν να λειτουργούν και το Παπαγεωργίου είναι ένα νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει απογευματινά χειρουργεία. Παράλληλα, αναφερθήκαμε στα έργα που θα γίνουν στο νοσοκομείο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα που έχουν να κάνουν με τα ΤΕΠ του νοσοκομείου και αντιστοίχως με την Ογκολογική κλινική βραχείας νοσηλείας, που σε βάθος χρόνου πολύ μικρό, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025, θα έχουν λειτουργήσει», δήλωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για την καταγγελία για ξυλοδαρμό ηλικιωμένου ασθενή στο νοσοκομείο κ. Πλεύρης, απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα. «Για το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει μία απάντηση του νοσοκομείου, η οποία απάντηση του νοσοκομείου έχει να κάνει -μιλάω πάντοτε προσεκτικά, γιατί δεν θέλω να αναφέρομαι σε προσωπικά δεδομένα ασθενών- στην κατάσταση που ήταν ο ασθενής και πώς έπρεπε να λάβει τη θεραπεία και την αντιμετώπιση που ο ίδιος είχε. Ωστόσο, έχει ζητηθεί από το νοσοκομείο και γίνεται έρευνα. Θα διερευνηθεί σίγουρα η υπόθεση, αλλά το νοσοκομείο από την άλλη πλευρά έχει μία επαρκή θέση για το τι συνέβη. Και παράλληλα, επειδή έχουν υπάρξει και στο παρελθόν κάποιες άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά, οι έρευνες γίνονται κανονικά. Η βούλησή μας συνολικά για το εθνικό σύστημα υγείας είναι να προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές από καταγγελίες οι οποίες δεν ευσταθούν, από την άλλη πλευρά να ελέγχονται οι καταγγελίες, προκειμένου να υπάρχει και πλήρης διαφάνεια σε αυτές», σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία κάηκε πριν από περίπου πέντε μήνες, τονίζοντας πως έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλι και το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε ερώτηση για τις αναστολές, ο κ. Πλεύρης είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις με βάση την πορεία της πανδημίας, αποκλείοντας, πάντως, να υπάρξει αλλαγή στάσης πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η ισχύς της σχετικής απόφασης.

Για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Χρυσόστομου

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σχετικά με τις αμβλώσεις, ο υπουργός τις χαρακτήρισε παντελώς απαράδεκτες. «Είναι παντελώς απαράδεκτο οποιαδήποτε δικαιολόγηση πράξης βιασμού, στην προσπάθεια να συνδεθεί ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς, όταν ακούγονται, μας φέρνουν στις περιπτώσεις να βλέπουμε τέτοια εγκλήματα. Είναι πολύ σημαντικό τις κοινωνίες να τις μεγαλώσουμε και να καταλάβουμε κάποια στιγμή οι άντρες ότι δεν υπάρχει ότι θέλει κάτι άλλο η γυναίκα. Είναι παντελώς απαράδεκτο. Η θέση της ορθόδοξης εκκλησίας ως προς το κομμάτι των αμβλώσεων είναι μία σεβαστή θέση με την έννοια της έναρξης της ανθρώπινης ζωής, την οποία η πολιτεία δεν την αποδέχεται. Το να έρχεται όμως κάποιος και να λέει ότι βιάζεται κάποια γυναίκα γιατί το θέλει, με συγχωρείται, απέχει εντελώς από τη χριστιανική πίστη, απέχει παντελώς από τη λογική. Δεν έχω ακούσει από ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση», είπε χαρακτηριστικά.