Skip to main content

Πλήγμα για τη σημαία των ελληνικών εξαγωγών η «φέτα» με προσμίξεις στη Γερμανία

Συναγερμός στους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς τα προϊόντα που ανακαλούνται εντοπίζονται σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

Μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις για ένα εθνικό προϊόν, τη φέτα, εξελίσσεται τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα, αλλά και στη μεγάλη αγορά της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Πρόκειται για την καταγγελία μεγάλης ελληνικής εταιρείας διανομής ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, εναντίον μεγάλης εξαγωγικής ελληνικής εταιρείας από τη Θεσσαλία (Τρίκαλα), σύμφωνα με την οποία προϊόντα με τη σήμανση «φέτα ΠΟΠ» είχαν πρόσμιξη με αγελαδινό γάλα σε ποσοστό μάλιστα που κατά περιπτώσεις υπερβαίνει το 50%.

Η εταιρεία διανομής υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων στο ράφι μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Έτσι αποφάσισε να ζητήσει έλεγχο της «φέτας» από δυο ανεξάρτητα γερμανικά εργαστήρια, τα οποία διαπίστωσαν την ύπαρξη αγελαδινού γάλακτος στη φέτα, που πρέπει να παράγεται αμιγώς από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές σε Γερμανία και Ελλάδα και σήμανε συναγερμός.

Διαβάστε σχετικά: Συναγερμός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για εξαγωγές νοθευμένης φέτας

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα φρόντισε να κάνει άμεσα έλεγχο στην εξαγωγική εταιρεία στη Θεσσαλία, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται, ενώ θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλοι έλεγχοι.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για τη φήμη μιας από τις σημαίες των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και τη θέση του στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις αγορές της ΕΕ. Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην οποία εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι από τις πιο γνωστές στην Ευρώπη και έχει υποκαταστήματα σε πολλές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στο ράφι οι άλλες ελληνικές φέτες πωλούνταν σε τιμή μεταξύ 9 και 10 ευρώ το κιλό, η τιμή της επίμαχης δεν υπερέβαινε τα 7 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε τις υποψίες.

Η φέτα έχει τεράστιο κύκλο εργασιών, είναι από τα προϊόντα με σημαντικές εξαγωγές, αποτελεί βασικό εισόδημα για χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ είναι γνωστός ο αγώνας που δόθηκε για να κατοχυρωθεί η ελληνικότητά της και για να κατακτήσουν τα ελληνικά προϊόντα τις διεθνείς αγορές.

«Τέτοια κρούσματα πλήττουν σοβαρά στη διεθνή κοινή γνώμη το προϊόν και τη φήμη του, με αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα άλλα εξαγωγικά προϊόντα μας», τόνιζαν αρμόδια στελέχη των επίσημων ελεγκτικών μηχανισμών.

Η εξαγωγική εταιρεία που καταγγέλλεται, με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη επισημάνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα νοθείας της φέτας, αλλά πρόκειται για ένα λάθος - ατύχημα στη διαδικασία σήμανσης των τελικών προϊόντων. Η ίδια εταιρεία παράγει κι άλλα τυριά εκτός της φέτας και σε παρτίδες αυτών έγιναν κατά λάθος προσμίξεις αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και μπήκε από αστοχία η σήμανση της φέτας, όπως τονίζει. Η καταγγελία συνεπώς ευσταθεί, πλην όμως αποδίδεται από την εταιρεία σε ένα διαδικαστικό λάθος κι όχι σε πρόθεση, ενώ η εξαγωγική εταιρεία αποδίδει όλο το ντόρο που ξέσπασε σε εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ότι τέτοιο «ατύχημα» συνέβη για πρώτη φορά στην υπερδεκαετή παρουσία της εταιρείας στην αγορά, ανακλήθηκαν άμεσα μεγάλες ποσότητες προϊόντων που δεν έπρεπε να φέρουν τη σήμανση «φέτα ΠΟΠ» και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη της ζητήθηκε η παραίτηση από τη διεπαγγελματική γάλακτος στην οποία συμμετέχει, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, για την οποία είναι ενήμερο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλοι οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Στο εξής, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα μόλις πάρει τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που συνέλεξε στον πρώτο αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εξαγωγικής εταιρείας, θα προβεί σε ανακοινώσεις, κάτι που αναμένεται σύντομα. Εφόσον διαπιστωθεί ότι για οποιοδήποτε λόγο υπήρξε λανθασμένη σήμανση και εξήχθη άλλου τύπου τυρί με την ένδειξη «φέτα ΠΟΠ», θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται τόσο από την ελληνική, όσο κι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς επισημαίνεται η αποφασιστικότητα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του προϊόντος και της φήμης του, ενώ οι κυρώσεις αναμένεται να είναι βαριές.

Φήμες για φέτα, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του χαρακτηρισμού, υπήρξαν και στο παρελθόν, πλην όμως αυτή η περίπτωση είναι η πρώτη «χειροπιαστή».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αναφέρει ότι «την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο. Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί 'ΦΕΤΑ ΠΟΠ' σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: '...η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα...'. Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας. Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος, η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας. Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες».