Skip to main content

Πληροφορίες για δεκάδες Τούρκους νεκρούς στη Συρία

Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επείγουσα στρατιωτική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες φέρεται να έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία από βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμενων – συμμάχων του Ασαντ - νότια της Ιντλίμπ, καθώς η ένταση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα του καθεστώτος, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κλιμακώνεται.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση κατά τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ, με τουλάχιστον 50 Τούρκους νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο νομάρχης της Αντιόχειας ανακοίνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, ότι εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ. Στη συνέχεια το πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για 22 νεκρούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ως άμεσα αντίποινα η Άγκυρα «εξουδετέρωσε 1.709 στοιχεία του καθεστώτος στην Ιντλίμπ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επείγουσα στρατιωτική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Αμερικανούς για το θέμα.

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε νωρίτερα πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε νωρίτερα την Πέμπτη την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στην Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.