Skip to main content

Νικηφορίδης - Cuomo: Διεκδικώντας δημόσιο χώρο και ανθρώπινες πόλεις

Για το βιβλίο και το έργο των αρχιτεκτόνων μίλησαν ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, η Κατερίνα Μπλέτσα και η Παρασκευή Κούρτη

Γέμισε η καλαίσθητη αίθουσα του καφέ-μπαρ «Ύψιλον» με κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo «Δημόσιος Χώρος εν Αναμονή».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος εκθείασε το έργο των δύο αρχιτεκτόνων, λέγοντας πως προσπαθούν να αναβαθμίσουν τον δημόσιο χώρο και πως έχουν ακταφέρει να ταυτίσουν το όνομα με το επάγγελμα τους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδο του Παύλου Μελά, σημειώνοντας πως τεξαρχής είχαν κοινό όραμα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Θέλουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο να γίνει ένα ισχυρό τοπόσημο και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που οι νέοι και οι λιγότεροι νέοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στη γνώση, στην εμπειρία και την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο», σημείωσε ο δήμαρχος.

Η Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο έργο της Νέας Παραλίας, έργο το οποίο - όπως σημείωσε- συνέβαλε τα μέγιστα στο να ομορφύνει η πόλη. «Βλέπεις φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης το 2008 και τρομάζεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την έννοια του δημόσιου χώρου, η κ. Γερόλυμπου αναφέρθηκε στον Ερνέστ Εμπράρ, ο οποίος όπως είπε αύξησε το ποσοστό του ελεύθερου δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης από 22% σε 42%. Η ίδια είπε μάλιστα πως το αρχιτεκτονικό δίδυμο ακολουθεί τις αρχές του Γάλλου αρχιτέκτονα.

Η Κατερίνα Μπλέτσα, αρχιτέκτονας στον δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη θετική εντύπωση που είχε κάνει στους κριτές η πρόταση των Νικηφορίδη και Cuomo για τη Νέα Παραλία.

«Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, σύγχρονη αντίληψη του χώρου, σεβασμό στο τοπίο και την ιστορική μνήμη», τόνισε η ίδια.

«Οι ιδέες, οι προτάσεις, η κριτική και οι διεκδικήσεις για τον δημόσιο χώρο αποτελούν ουσιαστικά μέρος ενός ευρύτερου ζητήματος που λέγεται δημόσια ζωή. Ουσιαστικά ανδεικνύεται το θέμα του σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε», σημείωσε η Παρασκευή Κούρτη, αρχιτεκτόνισσα και διευθύντρια Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Παύλου Μελά.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και όσους βοήθησαν στη δημιουργία και έκδοση του βιβλίου.

«Εμείς είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν», σημείωσε ο αρχιτέκτονας και ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου αναφερόμενος στην αντίληψη των πολιτών για τον δημόσιο χώρο και την προστασία αυτού.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο είναι αφιερώμενο στη δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης, Κύα Τζήμου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας. 

Ανάμεσα στο κοινό ήταν δημοτικοί σύμβολοι δήμων της Θεσσαλονίκης, όπως ο Ανδρέας Κουράκης και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι και καθηγητές του ΑΠΘ.