Skip to main content

Πλωτά φράγματα για τον Θερμαϊκό από το Λιμενικό στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης και προστατεύουν εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον και τις οστρακοκαλλιέργειες.

Με πλωτά φράγματα θα εξοπλίσει το Λιμενικό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να μπορεί να απορρυπάνει τον Θερμαϊκό κόλπο άμεσα, εφόσον προκύψει κάποια διαρροή πετρελαιοειδών ή άλλου είδους ρύπανση.

Ανάλογα πλωτά φράγματα δόθηκαν και στο παρελθόν, όμως η Περιφέρεια αποφάσισε να εξοπλίσει εκ νέου το Λιμενικό για να του παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στον Θερμαϊκό.

Τα πλωτά φράγματα μπορούν να δεσμεύσουν ποσοστό 90% - 95% της θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση επεισοδίου και στη συνέχεια με ειδικές αντλίες να καθαρίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, απομακρύνοντας τις ρυπαντικές ουσίες. Λειτουργούν έτσι προστατευτικά τόσο σε περιπτώσεις διαρροών, κηλίδων ή ναυτικών ατυχημάτων, όσο και για τις οστρακοκαλλιέργειες από ενδεχόμενη μεταφερόμενη ρύπανση από τα ποτάμια, που εκβάλλουν στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ο εξοπλισμός του Λιμενικού με πλωτά φράγματα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τα φράγματα θα παραχωρηθούν ως το 2024.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας, Απόστολο Γιάντση, τον σχετικό εξοπλισμό έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια από το 2006, με χρηματοδότηση από το τότε υπουργείο Γεωργίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας. Τα πλωτά φράγματα είχαν διατεθεί προκειμένου να δοθούν σε οστρακοκαλλιεργητές για να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον στις καλλιέργειές τους και ταυτόχρονα τον κόλπο από ενδεχόμενη εισαγόμενη ή και εγχώρια ρύπανση μέσω των ποταμών.

Ο κ. Γιάντσης σημειώνει ότι δεν έχουν συμβεί σοβαρά περιστατικά ρύπανσης στο Θερμαϊκό, εκτός ενός στη δεκαετία του 1980, όταν υπήρξε διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά του κόλπου, πλην όμως τονίζει ότι ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να υπάρχει και να είναι άμεσα διαθέσιμος στη μία έστω περίπτωση που πιθανώς να χρειαστεί, επειδή τότε θα αποδειχθεί σωτήριος. Αναφέρει δε το παράδειγμα του πλοίου Sea Diamond με την εκτεταμένη ρύπανση στη Σαντορίνη, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, τα οποία περιορίστηκαν σημαντικά λόγω της χρήσης των πλωτών φραγμάτων.

Τα πλωτά φράγματα είναι επαναχρησιμοποιούμενα και αποτελούνται από πλωτήρες στην επιφάνεια του νερού, ώστε να είναι ορατά. Διαθέτουν βαρίδια για να κρατούνται σταθερά στη θέση τους και προστατευτικές αντένες πάνω από το νερό. Με το απορροφητικό υλικό που έχουν δεσμεύουν μια κηλίδα, οριοθετούν το χώρο και την περιορίζουν, ώστε να μην επεκταθεί. Με την ειδική αντλία καθαρίζουν τη ρύπανση.