Skip to main content

Ποδηλατόδρομος: Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες στην Καραμανλή (vid)

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται και μιλούν για νέο πλήγμα στον τζίρο τους - Τα πρώτα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ανακούφιση στους ποδηλάτες

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου τριών χιλιομέτρων επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του νέου προσωρινού δικτύου που κατασκευάζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Οι καταστηματάρχες, στο ρεύμα προς ανατολικά που εν πολλοίς έχει ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος, δηλώνουν αγανακτισμένοι υποστηρίζοντας πως μειώνεται και άλλο η ήδη περιορισμένη κίνηση στα μαγαζιά τους, καθώς οι πελάτες δεν μπορούν πλέον να σταθμεύσουν στον δρόμο, ενώ για τον ίδιο λόγο έχει γίνει δύσκολη και η διαδικασία των προμηθειών.

«Οι εντυπώσεις μας είναι αρνητικές», αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ιδιοκτήτης take away επί της οδού Καραμανλή, ο οποίος ανέφερε πως τόσο οι πελάτες όσο και οι προμηθευτές δεν μπορούν να σταθμεύσουν, αγχώνονται επειδή εμποδίζουν την κυκλοφορία και φεύγουν.

Δυσκολία στο παρκάρισμα και τις προμήθειες

«Σεφτέ ακόμα δεν κάναμε. Δεν σταματάει ψυχή», αναφέρει ακόμα ιδιοκτήτης καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη προσθέτοντας ότι πλέον ο κόσμος διστάζει να παρκάρει καθώς πολύ συχνά περνάει η δημοτική αστυνομία. «Φεύγουν γιατί ακούν τη σφυρίχτρα από πίσω», σημειώνει προσθέτοντας πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα βγάλει μαύρη σημαία έξω από το μαγαζί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αντίστοιχη άποψη έχουν και οι ιδιοκτήτες καταστήματος με αθλητικό εξοπλισμό, οι οποίοι εξηγούν πως επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο ακριβώς επειδή ήταν εύκολα προσβάσιμο από τον κόσμο που μπορούσε να παρκάρει και να κάνει τις αγορές του. Το θέμα των προμηθειών τούς απασχολεί εξίσου καθώς πλέον δεν μπορούν να σταθμεύσουν φορτηγά. «Είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 λεπτά: μέχρι να μεταφερθούν οι κούτες, να γίνει η πληρωμή και να υπογράψουμε. Εμείς έχουμε κάθε δύο ημέρες παραλαβές», τονίζουν προσθέτοντας ότι πλέον κλείνουν τα στενά προκειμένου να γίνει η διαδικασία αυτή.

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, ο Θεόδωρος Τριπολόγος αποφάσισε να ξενοικιάσει μαγαζί που είχε «κλείσει» με στόχο να το μετατρέψει σε κατάστημα εστίασης. «Έχει αχρηστευτεί ολόκληρη λεωφόρος», υπογραμμίζει. Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ακόμα ότι αντιμετώπιζουν πρόβλημα στο να βρουν θέσεις πάρκινγκ και για τους ίδιους καθώς οι παρακείμενοι δρόμοι είναι ήδη φορτωμένοι από τα ΙΧ των μόνιμων κατοίκων. Η Κρίστιν Στεφανίδου, διακοσμήτρια σε τεχνική εταιρεία, η οποία οδηγεί καθημερινά από το Ρετζίκι, σημειώνει πως κάνει περίπου 15 με 20 λεπτά για να βρει θέση για παρκάρισμα ενώ προσθέτει πως λόγω απόστασης, αλλά και έλλειψης δικτύου, δεν μπορεί να επωφεληθεί ούτε από τον ποδηλατόδρομο χρησιμοποιώντας το δικό της ποδήλατο.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν αρχίσει ήδη να αντανακλώνται και στην εικόνα του δρόμου καθώς υπάρχουν αυτοκίνητα που παρκάρουν κατά το ήμισυ πάνω στο πεζοδρόμιο και κατά το ήμισυ στον ποδηλατόδρομο ενώ αυξάνονται τα ΙΧ και τα φορτηγάκια που παρκάρουν δίπλα στο όριο της ποδηλατολωρίδας. Την ίδια στιγμή, από τον ποδηλατόδρομο περνούν και μηχανάκια, κάποια εκ των οποίων συνεργάζονται με τα καταστήματα take away που είναι στην οδό.  

Ζήτημα ασφάλειας

Παράλληλα, καταστηματάρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για θέματα ασφάλειας λέγοντας πως μπορεί να προκληθεί ατύχημα εξαιτίας των παρκαρισμένων δίπλα στον ποδηλάτοδρομο, αλλά και στα σημεία που τα ΙΧ μπορούν να στρίψουν δεξιά στα στενά.

Στο σύνολο των αρνητικών απόψεων προστίθενται και αυτές κάποιων κατοίκων που χρησιμοποιούν λεωφορείο. Η Εριφύλη, 22χρονη κάτοικος της περιοχής, δηλώνει πως θα προτιμούσε ο ποδηλατόδρομος να γίνει λεωφορειόδρομος καθώς η κίνηση έχει αυξηθεί και τα αστικά παγιδεύονται στην κυκλοφορία.

Και κάποιες θετικές φωνές

Ο Ζαχαρίας Μπούσμπος που διατηρεί φούρνο τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφέρει πως παρότι η κίνηση έχει πέσει πάρα πολύ, το θετικό του ποδηματοδρόμου είναι ότι δεν θα διπλοπαρκάρουν μπροστά από το κατάστημά του.

Απολύτως θετική γνώμη για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου εκφράζει ο Αργύρης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου. «Άνοιξε η καρδιά μας. Δεν παρκάρουν φορτηγά και αυτοκίνητα. Φαίνεται το μαγαζί μας. Μακάρι να γεμίσει η Θεσσαλονίκη», τονίζει.

Ανακούφιση για τους χρήστες ποδηλάτων και πατινιών

Τον ποδηλατόδρομο ήδη χρησιμοποιούν κάποιοι ποδηλάτες αλλά και χρήστες πατινιών που πλέον μπορούν να κινηθούν ασφαλώς στην λεωφόρο. Η Ιωάννα, 24 ετών, αναφέρει πως κάθε φορά που χρησιμοποιούσε πατίνι ή ποδήλατο για να επισκεφθεί τους γονείς της που μένουν ανατολικά επέλεγε να πάει από τα στενά καθώς η Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν επικίνδυνη. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που πέρασε από την κεντρική αρτηρία και δηλώνει ικανοποιημένη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η 28χρονη Ελένη, η οποία χρησιμοποιούσε ήδη την Καραμανλή και, όπως λέει, δυσκολευόταν πολύ. «Ήταν τρομερή κίνηση [η δημιουργία ποδηλατοδρόμου], μεγάλη ανακούφιση. Τώρα υπάρχει προστασία στον δρόμο και ίσως άλλοι ποδηλάτες που απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν την Καραμανλή, τώρα θα ενθαρρυνθούν να το κάνουν», συμπλήρωσε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος και στο άλλο ρεύμα της Καραμανλή. Σημειώνεται πως το δίκτυο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι προσωρινό ώστε να φανούν τα θετικά σημεία και οι αδυναμίες και έπειτα να οριστικοποιηθούν οι διαδρομές προκειμένου να ενδυναμωθεί η θέση του ποδηλάτου στην πόλη.