Skip to main content

Ποδόσφαιρο για όλους: Το ματς που έφερε κοντά τρεις κοινότητες

Το παιχνίδι βοήθησε στην αλληλεπίδραση των διαφορετικών κοινοτήτων με στόχο να επιτευχθεί πιο εύκολα και ομαλά η ένταξη προσφύγων.

Ποδόσφαιρο έπαιξαν για περισσότερες από τρεις ώρες στο Ιβανώφειο πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με ντόπιους αλλά και νέους από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε εθελοντικά προγράμματα στη Θεσσαλονίκη.

Το παιχνίδι βοήθησε στην αλληλεπίδραση των διαφορετικών κοινοτήτων με στόχο να επιτευχθεί πιο εύκολα και ομαλά η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία της πόλης και έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Football for all» που διόργανωσε η Refugee Trauma Initiative με την εθελοντική βοήθεια της οργάνωσης «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» (USB).

«Είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Πρέπει όλοι να συνεργαστούν και να μιλήσουν με τους συμπαίκτες τους», σημείωσε ο Κώστας Αχίλε, υπεύθυνος του προγράμματος νέων για την οργάνωση. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπεύθυνος εθελοντών της USB, Κρίστιαν Κίμπα τόνισε ότι με το ποδόσφαιρο υπερνικούνται οι περιορισμοί της γλώσσας και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αχίλε, το πρόγραμμα υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο με ματς να διοργανώνονται κάθε μήνα, συνήθως το τελευταίο Σάββατο αυτού. Όπως σημειώνει ο ίδιος, το στοίχημα της αλληλεπίδρασης δεν είναι εύκολα καθώς ενώ στα πρώτα παιχνίδια έρχονταν πολλοί Έλληνες, σήμερα Έλληνες ήταν μόνο τέσσερις από τους 40 παίχτες. «Σταδιακά χάσαμε κόσμο», σημείωσε προσθέτοντας ότι η οργάνωση θα αρχίσει να δικτυώνεται με τα πανεπιστήμια προσπαθώντας να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή.