Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΠΟΕΔΗΝ: ΣΤΟ 90% ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ

«Προσπαθούν να αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ κανονικών», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Προσπάθεια αποποίησης κυβερνητικών ευθυνών βλέπει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφορικά με τη δήλωση ου αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για ευθύνες σε γιατρούς όσον αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ.

«Προσπαθούν να  αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ κανονικών και αυτοσχέδιων  που είναι πάνω από 80%. Ρίχνουν την ευθύνη στους μαχητές κατά τα άλλα του υγειονομικού πολέμου όταν γνωρίζουν ότι ήδη πολλές οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:

«Τις μεγάλες  αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που  επιδικάζονται  σε βάρος των νοσοκομείων τις καταλογίζουν στους θεράποντες γιατρούς και νοσηλευτές τ ων  τμημάτων στο οποίο κατέληξε. Για τους νοσούντες από κορωνοϊό συναδέλφους το κρύβουν ή λένε ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν. Δεν παραδέχονται ότι φταίει η αδυναμία  προληπτικών  τεστ στους υγειονομικούς  ή τα ανεπαρκή μέτρα  ατομικής προστασίας. Για τους θανάτους των 20 συναδέλφων από κορωνοϊό δεν βγήκε από τα χείλη τους  ούτε ένα συλλυπητήρια. Αν και  θύματα του υγειονομικού πολέμου. Για τους 14 διασωληνωμένους ούτε περαστικά».

Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι πρώτα έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες  για τους ιδιώτες και μεταφέρουν στις ιδιωτικές μεθ τα γενικά περιστατικά.

«Στον πόλεμο πολεμάνε όλοι στη πρώτη γραμμή. Δεν επιτρέπεται  να αναπτύσσονται μαυραγορίτικες λογικές», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως λέει μάλιστα, για να καλύψουν την έλλειψη κλινών ΜΕΘ βάφτισαν ΜΕΘ τις αυτοσχέδειες ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες, σε καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης,  ΜΑΦ, ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με ένα αναπνευστήρα.

«Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξιδεικευμένο προσωπικό  δεν είναι  πάνω750. Από 3500 που κανονικά  θα έπρεπε να λειτουργούν. Οι υπόλοιπες 400 αυτοσχέδιες  θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για το σκοπό που φτιάχτηκαν (χειρουργεία  κ.λ.π.)», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαμε τέσσερις κατηγορίες  ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μία πρώτη κατηγορία κυρίως  ηλικιωμένων ασθενών ή σε βαριά κατάσταση που νοσηλεύτηκαν  σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν ΜΕΘ και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους σε ΜΕΘ  λόγω αιμοδυναμικής αστάθειας. Και κατέληξαν. Αντιθέτως άλλοι ηληκιωμένοι ασθενείς  VIP προληπτικά βρέθηκαν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Δεύτερη κατηγορία  διασωληνωμένων ή στα όρια της διασωλήνωσης  ασθενών που θα έπρεπε να βρίσκονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά νοσηλεύτηκαν  σε κοινούς θαλάμους κορωνοϊού λόγω έλλειψης ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής και κατέληξαν.

«Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και πολύ σοβαρά περιστατικά στα όρια της διασωλήνωσης για καλύτερη φροντίδα ( στον Ευαγγελισμό, τη  Σωτηρία  και  άλλα νοσοκομεία  νοσηλεύτηκαν  στις ΜΕΘ και πολύ σωστά πολλά βαριά  περιστατικά που δεν χρειάσθηκε πότε να διασωληνωθούν.)», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τρίτη κατηγορία διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό  και εξιδεικευμένο προσωπικό. Τα νέα σε ηλικία περιστατικά  στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ βρίσκονταν ξανά   ε λίστες αναμονής έως ότου αδειάσει κρεβάτι και μεταφερθούν σε κανονική ΜΕΘ. «Αρκετοί  ασθενείς και από εδώ κατέληξαν», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Και τέταρτη κατηγορία ήταν οι τυχεροί  που βρέθηκαν σε κανονική ΜΕΘ για νοσηλεία.  Αυτά τα περιστατικά  των θανόντων είναι ελάχιστα καθ ότι η διακίνηση των ασθενών με κορωνοϊό στις μεθ είναι πολυήμερες.

«Το ποσοστό των θανόντων από κορωνοιο εκτός κανονικής μεθ αγγίζει το 90%. Η κυβέρνηση όταν ανέλαβε προπαγάνδιζε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας.Λόγω πανδημίας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της.  Από το πρώτο στο δεύτερο κύμα δεν κατάφερε να οργανώσει το σύστημα. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης  με πολλά προληπτικά τεστ, ούτε σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης με ασφαλείς κλινικές κορωνοιου και επαρκή αριθμό κλινών μεθ. Από τα χειροκροτήματα στο ανάθεμα», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ