Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία έχει εργαλεία για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου

O Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν μιλά για το τι μπορεί να κάνει η Γερμανία για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ και στο περιθώριο της συνάντησης ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle. Στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει η Γερμανία συγκεκριμένα, ούτως ώστε οι δράστες εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που τους καταλογίζονται απαντά:

«Η Γερμανία έχει ανοίξει τη λεγόμενη διαδικασία διαρθρωτικών ερευνών. Μπορούμε να διώξουμε εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο εξωτερικό, που διαπράττονται επίσης από μη Γερμανούς εναντίον θυμάτων που δεν είναι Γερμανοί. Και το έχουμε ήδη δοκιμάσει με επιτυχία εναντίον εγκληματιών πολέμου, για παράδειγμα από τη Συρία, στη Γερμανία. Αυτή ακριβώς η διαδικασία εγγυάται τώρα ότι συλλέγουμε συστηματικά και διασφαλίζουμε αποδεικτικά στοιχεία, ώστε αργότερα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινικές διαδικασίες, εάν συλληφθούν οι δράστες».

Συνεργασία με τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη

Ο κ. Μπούσμαν συμπληρώνει πως τα στοιχεία στέλνονται και στις διεθνείς ποινικές διωκτικές αρχές. Στις έρευνες συμμετέχει και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust). Στόχος ανάμεσα σε άλλους του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να συντονίζει έρευνες και διώξεις που αφορούν τουλάχιστον δυο χώρες και να συμβάλλει στην επίλυση διαφορών για θέματα δικαιοδοσίας. Όσον αφορά ενδεχόμενη δίωξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης είναι σαφής:

«Από γερμανική σκοπιά, δεν μπορούμε να διώξουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τουλάχιστον όσο είναι εν ενεργεία αρχηγός κράτους».

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και το καθεστώς Πούτιν

Τέλος, όσον αφορά τους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες, πλούσιους επιχειρηματίες που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν, και τη δέσμευση των περιουσιών τους, ο κ.Μπούσμαν απαντά:

«Καταρχάς επειδή κάποιος είναι από τη Ρωσία και είναι πλούσιος δεν μπορούμε απλά να του αφαιρέσουμε την περιουσία του. Είμαστε στην Ευρώπη, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κράτη-δικαίου, έχουμε θεμελιώδη δικαιώματα, έχουμε την εγγύηση της ιδιοκτησίας. Ωστόσο, εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάποιος έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, κάποιος είναι συνυπεύθυνος για έναν παράνομο επιθετικό πόλεμο, κάποιος μπορεί να έχει συμβάλει σε εγκλήματα πολέμου κτλ, τότε στο  γερμανικό ποινικό δίκαιο υπάρχει το μέσο της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως κράτος δικαίου σε αυτή τη σύγκρουση. Ακόμα και οι εγκληματίες και οι άνθρωποι που διαπράττουν κολάσιμες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνταγματικό τρόπο γιατί διαφορετικά θα χάναμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλλον θα είχε κερδίσει εν μέρει, εάν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες σταματούσαν να συμπεριφέρονται ως κράτη δικαίου».

Συνέντευξη: Μαρίνα Στράους

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle