Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο επόμενος στόχος των Ρώσων μετά τη Μαριούπολη

Το Σεβεροντονέτσκ είναι μια από τις τελευταίες μεγαλουπόλεις υπό ουκρανικό έλεγχο και τα ρωσικά στρατεύματα στρέφουν εκεί το ενδιαφέρον τους.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ – μία από τις τελευταίες μεγαλουπόλεις υπό ουκρανικό έλεγχο σε περιοχή μεγάλης σημασίας – αναδύεται ως το κύριο σημείο εστίασης του πολέμου της Ρωσίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή, χρησιμοποιούν την τακτική της «καμένης γης» στο Σεβεροντονέτσκ, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν το Λουγκάνσκ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης την Κυριακή, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι μάχες στα ανατολικά της χώρας γίνονται όλο και πιο αιματηρές, με έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνονται κάθε μέρα.

«Η κατάσταση εδώ είναι δύσκολη επειδή ο ρωσικός στρατός έχει πλέον διοχετεύσει όλες τις δυνάμεις [του] για την κατάληψη της περιοχής του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Σέρχι Χαϊντάι.

Αλλά ακόμη και αν κατάφερναν να καταλάβουν μόνο το Σεβεροντονέτσκ, λέει ο Χαϊντάι, «θα το παρουσίαζαν και αυτό ως μια τεράστια νίκη».

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει την εν λόγω πόλη – η οποία είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο – τώρα που έχει τελειώσει η παρατεταμένη μάχη για τη Μαριούπολη. Επιπλέον, η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το Ντονμπάς, στο οποίο βρίσκονται οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, «χρειάζονται μία νίκη», αναφέρει ο Μάθιου Σμιντ, αναπληρωτής καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του New Haven στο Κονέκτικατ.

«Το προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους», προσθέτει.

Αποτυγχάνοντας σε άλλες σημαντικές τους προσπάθειες, σημειώνει ο Σμιντ, «στοχεύουν στο να κερδίσουν αυτές τις τακτικές μάχες».

Δήλωσε, επίσης, ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά των δυνάμεών της στις μάχες, μετρώντας τεράστιες απώλειες αξιωματικών και φτιάχνοντας ετερόκλητες ομάδες τύπου «Φρανκενστάιν» (καθώς αποτελούν μια «συρραφή» στρατευμάτων από διαφορετικές μονάδες). Πολλοί από αυτούς είναι εξαντλημένοι.

«Νέα Μαριούπολη»

Καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη αξιωματικών, ικανών να ηγηθούν αποτελεσματικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, προσπαθεί να επιτύχει μια νίκη στο Σεβεροντονέτσκ, συντρίβοντας τους Ουκρανούς με δύναμη πυρός. Ο Σμιντ λέει ότι οι Ρώσοι προχωρούν «σφυροκοπώντας» ό,τι βρίσκεται στον δρόμο τους, με τρόπο που θα μπορούσε να έχει φρικτές συνέπειες για τους αμάχους, όπως και στη Μαριούπολη. «Απλά χτυπούν τους Ουκρανούς με το πυροβολικό τους», σημειώνει ο Σμιντ.

«Προσπαθούν καθημερινά να σπάσουν τη γραμμή της [ουκρανικής] άμυνας», δήλωσε ο Χαϊντάι σε συνέντευξή του στα ουκρανικά ΜΜΕ, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram την Κυριακή. «Λαμβάνουν χώρα βομβαρδισμοί όλο το 24ωρο, και δυστυχώς ο ρωσικός στρατός επέλεξε την τακτική της “καμένης γης” κατά της πόλης του Σεβεροντονέτσκ. Καταστρέφουν απλά και συστηματικά την πόλη. Όλα βομβαρδίζονται ασταμάτητα».

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι το Σεβεροντονέτσκ γίνεται «η νέα Μαριούπολη».

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια γέφυρα προς το Σεβεροντονέτσκ το Σάββατο, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την απομάκρυνση αμάχων και τη μεταφορά προμηθειών προς την πόλη.

Ο Χαϊντάι δήλωσε την Κυριακή πως: «εάν καταστρέψουν άλλη μια γέφυρα, τότε η πόλη θα είναι, δυστυχώς, εντελώς αποκομμένη». Είπε επίσης ότι περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της πριν από τον πόλεμο, καθώς και ότι οι περισσότεροι «βρίσκονται σχεδόν συνεχώς σε καταφύγια για τους βομβαρδισμούς». Ο Χαϊντάι πρόσθεσε τη Δεύτερα ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης και πως η «μόνη γέφυρα που απέμεινε» δέχεται επίθεση αλλά «αντέχει ακόμα».

Για τις δυνάμεις της Μόσχας, είπε, το ρίσκο είναι μεγάλο. Μία ήττα θα ήταν «καταστροφική για το ηθικό τους και τη στρατηγική τους θέση».

Ακόμα και μία νίκη θα μπορούσε να έχει βαρύ τίμημα, με μεγάλες απώλειες στρατιωτών και εξοπλισμού. Οι ουκρανικές δυνάμεις, στο μεταξύ, θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ασφαλή θέση επίθεσης, από την οποία θα μπορούν να διατηρήσουν την πίεση κατά της Ρωσίας, εξήγησε ο Σμιντ.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Χαϊντάι εάν τα ρωσικά στρατεύματα «θα ησυχάσουν εάν πετύχει η επίθεσή τους κατά του Σεβεροντονέτσκ».

«Όχι, και βέβαια όχι», απάντησε εκείνος. «Ο ρωσικός στρατός ησυχάζει μόνο όταν “τον κάνεις να ησυχάσει” – που σημαίνει ότι θα σταματήσουν [μόνο] όταν κάποιος τους σταματήσει».